Burgers & Wine

Den gamla skräpmaten hamburgare har de senaste åren seglat upp som riktig finmat och idag serveras burgare på var och varannan gourmetrestaurang. Men hur gör man en högklassig burgare hemma i köket och vad passar bäst att dricka till?

En vällagad hamburgare är svår att motstå. Men hur gör man en perfekt hamburgare?

Det viktigaste för att få till en bra hamburgare är bra kött. Välj hängmörad högrev med fin marmorering, och gärna en fetthalt på 20–22%. När djuren mår bra smakar också köttet bäst, välj därför kött från ett djur som har fått vistas ute – precis så som djur ska.

Burgarbröd ska vara mjukt och av hög kvalitet. Pensla snittytan med rapsolja och rosta det lätt i ugnen precis innan servering så får du en härligt krispig yta.

Lök är ett av de få pålägg som är självklar på en bra burgare och kan varieras – rå, rostad, inlagd eller varför inte karamelliserad. Sist men inte minst så är dressingen viktig. Eftersträva balans med enkla smaker som lyfter varandra, som här då vi låter en skvätt Hine Rare VSOP Konjak tillför dressingen styrka, syrlighet och sötma.

Vad ska man då dricka till sin burgare? Vissa föredrar öl, men faktum är att ett mörkare rödvin, som en syrah från Portugal, förhöjer smaken på en klassisk högrevsburgare.

Syrahdruvan är tillräckligt smakrik för att hålla jämna steg med en hamburgare med topping som cheddar, karamelliserad lök och konjaksspetsad dressing.

Text: Elisabet Widell Foto: Mattias Södermark

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Pinotage- det röda guldet från Sydafrika

Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika och är en korsning mellan de franska druvsorterna Cinsault och Pinot Noir, trots att de knappt har några likheter alls smakmässigt. Hur matchar man pinotage bäst med mat? Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika och är en korsning mellan de franska druvsorterna

Margaritaceviche på hälleflundra

Ett perfekt förrätt med smak av chili, koriander, lime och med en touch av Patrón Silver. Receptet kommer från Ludvig Brydolf.