Skördefest

September är skördetid. Botanisera bland frukt, grönsaker och rotfrukter. laga mat på stora fat och bjud på skördefest. här får du tipsen som gör att gästerna stannar länge.

När gästerna är många är det smart att bjuda på buffé och varför inte låta gästerna bidra? Knytkalas är både opretentiöst och trevligt. Duka fram mat på stora fat, gör långbord och låt gästerna slå sig ner där det finns plats. Gör det okomplicerat och använd sådant du redan har hemma. Det spelar ingen roll om stolar och porslin är udda – det som räknas är att alla får plats. Är vädret bra kanske ni kan sitta ute? Men ha då några varma filtar till hands till de som är frusna.

Knytis med nyskördat

Till en buffé bör man satsa på smaker många gillar och undvika konstiga ingredienser och allt för kryddstark mat. Genom att bara servera gröna rätter blir det extra vänligt för plånboken. Dessutom slipper du tänka på att ha alternativ till de som inte äter kött. Om du har knytkalas är det ett bra tips att själv fixa den varma maten och be gästerna ta med sig sallader, ost och bröd. Du kan också be några gäster att bidra med efterrätt. Resultatet kan bli en hel liten dessertsymfoni, vilket brukar uppskattas av såväl stora som små.

Buffévin

Vin på box är praktiskt när man är många. Vissa föredrar rött vin, andra vitt så erbjud både rött och vitt vin. Kom ihåg att även servera något gott alkoholfritt, till exempel Les Pres Biologique (art nr 1995, 65 kr). Servera gärna vinet i karaff. Det ser trevligt ut och vinet mår bra av att luftas. Välj ett vin som tilltalar många och som har en karaktär som inte krockar med maten. Smart Dog Syrah är ett pålitligt val då vinet har en fruktig och generös stil som många gillar. Det vita systervinet, Smart Dog White, är också lätt att ta till sig smakmässigt och passar till både fisk och skaldjur. Det är också extra gott till gröna rätter.

Smarriga sensommarrätter

Auberginegryta med lamm, lök och linser, sötpotatissallad med spenat och fetaost och en kalasgod rabarberpaj med vaniljkräm – på Grapevine.se finns mängder med recept som passar på sensommarens bufféer. Vi matchar rätterna med ett vin för att göra smakupplevelsen så härlig som möjligt.

Text: Elisabet Widell Bild: Mattias Södermark

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Italiensk själ – chilensk jord

Historien om vinhuset Viña Canepa går tillbaka till 30-talet, men berättelsen börjar egentligen redan 1914. Här berättar vi hur en ung italiensk man blev en av Chiles viktigaste vinproducenter och presenterar ett nytt och gott chilenskt vin. Samma år som första världskriget bröt ut lämnade den 15-
Ny

Ron Barceló Gran Anejo

Känd sedan länge, ny hos oss! Finns i två storlekar, 35 cl och 70 cl.

BBQ-ribs med smokey sauce

Grillade revbensspjäll är något av det bästa som finns. Steker man dem i ugnen först går det sedan kvickt att få fin yta på grillen.