Vin till lax med passionfruktsås

Hej sommeliern!

Tack för en trevlig tidning. Jag vill gärna ha tips på vin till min ugnsstekta lax med passionsfruktsås. Det är en hel del grädde i såsen.

Gunilla, Norsjö
 

Svar: Hej Gunilla! Vilken otroligt spännande rätt du ska laga – blir det lyckat måste du skicka in ditt recept till oss. Nu till matchningen. I din rätt samsas den feta laxen med grädde – ingredienser som gör att ett friskt vitt vin från smaktypen friskt & fruktigt passar bra. Vi rekommenderar Famille Excellor – ett vitt bordeaux-vin som lättar upp det feta och salta i din laxrätt. Även Tommasi Adorato från smaktypen druvigt & blommigt passar fint till fet fisk. Vinet har inslag av passionsfrukt som matchar din sås. Du kan också välja ett vin som är helt baserat på såsen, och låter du din passionsfruktsås bestämma vin så blir det Chablis l’Eglantière – ett torrt, friskt och fruktigt vin med ren, fräsch frukt och lång, elegant eftersmak. Oavsett vilket vin du väljer av dessa tre blir det bra.

3 passande viner;

1. Famille Excellor Biologique, Pris: 87 kr, 750 ml, Art nr: 5566

2. Tommasi Adorato, Pris: 89 kr, 750 ml, Art nr: 2147   

3. Chablis l’Eglantière, Pris: 169 kr, 750 ml, Art nr: 73943


Grapevineredaktionen

Har du en fråga om vin eller vill ha hjälp att matcha vin till en maträtt, skicka din fråga eller ditt recept till sommeliernsvarar@grapevine.se

Grapevine.se

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vin till vegetariskt?

För dig som gillar vegetariskt finns bra dryckesalternativ, och som alltid beror det på ingredienserna i rätten. Generellt är tumregeln vad det gäller vin att vitt och rosé passar bäst. Med detta sagt, är det viktigt att ha i åtanke vilka tillbehören eller ingredienserna är.

Duorum Vintage Port

Ett komplext och fylligt portvin

Ljummen ost med tryffelnötter

Fantastisk smakkombination får man med ljummen ost, tryffel, nötter och söt honung.