Vårmiddag med nordiska smaker

När det drar ihop sig till påsk och andra vårliga högtider brukar vi duka fram sill. Överraska med en ny variant – matjessillsallad med snaps i form av fatlagrad finsk gin. Bjud sedan på lamm, primörer och ett kryddigt rött vin. 

Tacofiesta

Vänner på middag eller festligt fredagsmys? Bjud på tacofiesta – en kväll med stil och hetta! Låt gästerna njuta av hemlagad het texmex, halvtorrt vitt vin eller varför inte en kall öl och miniflaskor med premiumtequila?

Upptäck Champagne

Förtrollande vindalar, charmiga småstäder och kulinariska höjdpunkter. Följ med på en resa till mytomspunna Champagne där vi besöker champagnehuset Beaumont des Crayères och får lära oss mer om den ädlaste av alla drycker.

3 x Riesling

Tysk riesling håller världsklass! Här kikar vi närmare på den populära druvan och jämför tre rieslingviner från olika tyska regioner.Här kan du även lada ner ett provningsprotokoll som gör det både enkelt och roligt att prova de tre vinerna.

Riesling trivs i svala klimat. I Tyskland, som ligger långt norrut i vinsammanhang, mognar druvan långsamt, vilket ger vinet en härligt frisk syra.

Glöggtider

Förnya julfesten eller adventsminglet med hemgjord vit eller röd glögg. Servera glöggen med lyxiga julsnittar som är så goda att gästerna kommer be om receptet. 

Skördefest

September är skördetid. Botanisera bland frukt, grönsaker och rotfrukter. laga mat på stora fat och bjud på skördefest. här får du tipsen som gör att gästerna stannar länge.

Skogsfynd

Äntligen är svampsäsongen här. Kantareller och Karljohan hör till sensommarens läckerheter. Vare sig du plockar din egen eller köper i butik lyfter svampen med rätt sorts vin.

Svampplockare delar sällan med sig av sina svampställen. Är du nybörjare i svampskogen vill vi därför tipsa om att blandskog och djurstigar alltid är bra när man är på jakt efter kantareller, trattisar och karljohansvamp. Svamp trivs inte i plastpåse, så plocka dina skogsfynd i korg eller papperspåse. Tänk också på att svamp är färskvara och ska helst tas om hand samma dag som den plockas.

Taggar 

Rhône - mon amour

I södra Rhône heter regenten Châteauneuf-du-Pape. Men idag produceras det även kvalitetsviner i angränsande områden till ett betydligt mer plånboksvänligt pris. Följ med till södra Rhône och upptäck de kryddiga vinerna.

Premiumpicknick

Glöm vissen pastasallad och ljummet vin. Fyll istället picknickkorgen med bubbel och härliga delikatesser. Det är enklare än du anar att sätta en rejäl guldkant på din utomhusmåltid!

Grilltider

Äntligen är grillsäsongen igång och enligt flera trendrapporter kommer vi att lägga biffen åt sidan i sommar. Vi hakar på trenden och bjuder här på tre härliga grillrecept med fokus på fisk och grönt. Dessutom tipsar vi om vin som gör grillkvällen komplett.

Mer på grapevine.se

Eldsjälen Johan Åkerberg

Han har rest mycket, är extremt nyfiken och har ätit det mesta – till och med levande bläckfisk. Vi träffade den modige och entusiastiske kocken Johan Åkerberg och pratade om sydkoreansk mat, bulgariska musslor och om den heta trenden att röka mat.

Tommasi Crearo

Fylligt vin från Veneto med stor doft och smak

Honungsmarinad med Angostura

Gott att marinera kött eller kyckling eller varför inte aubergine eller portabella-svamp?