Angostura five spice rum ribs

Tid 
60 Minuter
Antal 
4
Ugn 
150°

Härliga ribs smaksatta med Ludvig Brydolf's egenkomponerade five spice kryddning. En rätt med karibiska influenser. 

Recept: Ludvig Brydolf Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

1 länga spareribs, ca 1.4 kg

Five spice pulver
5st stjärnanis
1 kanelstång
1 msk fänkålsfrön
10 nejlikor
5-10 korn svartpeppar
1 tsk socker
1 msk salt

Glaze
¾ dl riven ingefära
1 tsk vetemjöl, alt maizena
1 dl socker
1½ dl Angostura 1919
½ dl vatten
1 ekologisk lime
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk Angostura bitters

Sötpotatis
2 stora sötpotatisar
9 dl liter standardmjölk
1 dl vispgrädde
½ liter rapsolja
1 dl vetemjöl, alt maizena
salt

Gör så här

1. Mortla samman stjärnanis, kanel, fänkål, nejlikor och svartpeppar tillsammans med salt och socker till ett fint five spice-pulver. Gnid in längan ribs med kryddblandningen (spara nån tsk till sötpotatisen) och grädda i ugnen på 150 grader till dess att innertemperaturen är 70 grader, går även bra att skära ett snitt för att kontrollera färgen om stektermometer saknas.

2. Medan ribsen är i ugnen kokas glazen. Lägg den rivna ingefäran i en kastrull tillsammans med socker, rom och bitters. Hacka löken och vitlöken och tillsätt. Filéa limen, dvs skär bort skalet runt hela frukten hela vägen ned till fruktköttet. Lägg frukten åt sidan och tillsätt skalen till kastrullen. Koka blandningen ca tio min, sila därefter av. Ta ut och pensla ribsen med glazen och grilla därefter på maxtemperatur i ugnen för en karamelliserad yta.

3. Skala sötpotatisen med kniv genom att skära bort stora men tunna flagor av skalet. Lägg dessa åt sidan och tärna därefter sötpotatisen grovt. Koka sötpotatisen i lättsaltad mjölk tills den blivit mjuk och häll därefter av, spara mjölken. Mixa sötpotatisen med stavmixer eller i blender, tillsätt kokmjölken för önskad konsistens och smaka av med five spice och ev mer salt.

4. Bada sötpotatisskalen i mjölet och fritera därefter krispiga i rapsolja, låt därefter rinna av på hushållspapper och salta. Skär tunna limehjul av den filéade limen och dekorera med.

Mer på grapevine.se

Vin till rökt lax?

Hej sommeliern! Jag har precis inhandlat en röklåda till sommarens alla middagar i trädgården. Premiärrätten kommer att bli varmrökt lax med pressad potatis och en kall romsås. Men nu kommer frågan till er; vad bör jag välja för vin till rök lax? Ulf Karlsson, Helsingborg. Svar: Lax är en tacksam

Angostura 1919

Lagrad premium rom

Perfect Patrón Margarita

Margarita, med saltad glaskant, är en av världens mest kända drinkar och förekommer i ett stort antal varianter. Ursprungligen tillredd på lika delar tequila, likör och juice.