Auberginegryta

Antal 
4

En fantastisk gryträtt på lamm, fullproppad med kryddiga smaker. Receptet är hämtat ur persiska restaurangen Shahrzads kokbok Mammas persiska kök.

Recept: Shahrzads kokbok
Utskrift
Ingredienser

1 kg auberginer
Salt och olja
2-3 dl gula eller röda linser
3 gula lökar
Ca 1 kg grytbitar av lamm
2 tsk gurkmeja
500 g färska tomater (eller 1 burk skalade tomater)
2-3 msk koncentrerad tomatpuré
Salt och grovmalen svartpeppar
1 bit färsk chilipeppar eller 1 tsk chilipulver
3-4 torkade limefrukter
saft av 2-3 färska lime

Gör så här
  1. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor på längden, som skosulor. Strö salt på ena sidan och låt dem stå och dra ca 30 minuter. Skaka av saltet och torka av vätska på ytan. Bryn aubergineskivorna på båda sidor i olja i en stor panna. Ställ dem åt sidan.
  2. Lägg linserna i blöt i kallt vatten.
  3. Skär köttet i lagom stora munsbitar och skala och hacka löken. Bryn köttet runt om i het olja i en gryta; vänd med en stekspade. Lägg i löken att steka med under omrörning. Minska värmen, strö över gurkmeja och lägg i tomaterna, som skurits i mindre bitar. Rör i tomatpuré, lägg i en bit chili, torkad lime och häll på vatten så det står knappt kant i kant med kött och lök. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt småkoka under lock ca 40 minuter tills köttet är knappt mört. Lägg i de avrunna linserna efter halva koktiden.
  4. Efter 40 minuter lägger man i auberinerna. Dela aubergineskivorna i halva delar och lägg ner i grytan. Späd ev. med lite vatten.
  5. Krydda med salt och peppar och låt grytan småkoka ytterligare ca 10 minuter. Pressa över lime.
  6. Servera med ris med berberisbär, saffran och hackade pistagenötter och mandlar.

Mer på grapevine.se

I gott sällskap: Avec

Att servera choklad till avec är ingen nyhet, men visste du att det bästa sällskapet till chokladasken är rom? Hemligheten är att rom oftast har en lite söt karaktär med toner av vanilj som påminner om smaken hos kakao. VUXNA SMAKER Angostura Rom 1919 Balanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär

Gancia Prosecco Brut

Aromatiskt, fruktigt och fräscht mousserande vin från Italien!

Friterade räkbollar serverade med koriander och het sesamdipp

Frasiga räkbollar med sesamdipp är ett trevligt tilltugg till fördrinken.