Auberginegryta

Antal 
4

En fantastisk gryträtt på lamm, fullproppad med kryddiga smaker. Receptet är hämtat ur persiska restaurangen Shahrzads kokbok Mammas persiska kök.

Recept: Shahrzads kokbok
Utskrift
Ingredienser

1 kg auberginer
Salt och olja
2-3 dl gula eller röda linser
3 gula lökar
Ca 1 kg grytbitar av lamm
2 tsk gurkmeja
500 g färska tomater (eller 1 burk skalade tomater)
2-3 msk koncentrerad tomatpuré
Salt och grovmalen svartpeppar
1 bit färsk chilipeppar eller 1 tsk chilipulver
3-4 torkade limefrukter
saft av 2-3 färska lime

Gör så här
  1. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor på längden, som skosulor. Strö salt på ena sidan och låt dem stå och dra ca 30 minuter. Skaka av saltet och torka av vätska på ytan. Bryn aubergineskivorna på båda sidor i olja i en stor panna. Ställ dem åt sidan.
  2. Lägg linserna i blöt i kallt vatten.
  3. Skär köttet i lagom stora munsbitar och skala och hacka löken. Bryn köttet runt om i het olja i en gryta; vänd med en stekspade. Lägg i löken att steka med under omrörning. Minska värmen, strö över gurkmeja och lägg i tomaterna, som skurits i mindre bitar. Rör i tomatpuré, lägg i en bit chili, torkad lime och häll på vatten så det står knappt kant i kant med kött och lök. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt småkoka under lock ca 40 minuter tills köttet är knappt mört. Lägg i de avrunna linserna efter halva koktiden.
  4. Efter 40 minuter lägger man i auberinerna. Dela aubergineskivorna i halva delar och lägg ner i grytan. Späd ev. med lite vatten.
  5. Krydda med salt och peppar och låt grytan småkoka ytterligare ca 10 minuter. Pressa över lime.
  6. Servera med ris med berberisbär, saffran och hackade pistagenötter och mandlar.

Mer på grapevine.se

Vin och delikatesser

Finns det något godare än lyxiga delikatesser? Det finns alltid tid och plats för antipasto! I Grapevine magasin nummer 1, 2016, pratar vi om att hitta en rätt matchning där den nötiga smaken men också den finstämda sältan i delikatesserna matchas perfekt med Gancia Prosecco. Låt oss prata lite mer

Stekta fikon med honungsrostade nötter & mascarponemousse

En fulländad italiensk efterrätt som garanterat kommer att imponera på middagsgästerna, signerad kändiskocken Mattias Larsson