Blue Cheesecake med färska bär

Tid 
90 Minuter
Antal 
4 personer

En dessert med vuxen smak från blåmögelost, mascarpone och honung – toppad med färska syrliga bär. Mums!

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

50 g smör
8 digestivekex
200 g blåmögelost (Saint Agur eller gorgonzola)
1 dl mascarpone
1 msk honung
1 dl lättvispad grädde
2 dl färska bär t ex hallon, blåbär och nektarin

Gör så här

1. Smält smöret och mixa det med kexen, låt stelna i kyl i ca 1 timme eller längre. Nyp ihop till stora kaksmulor.

2. Mixa blåmögelost med mascarpone, honung och blanda till sist ner den lättvispade grädden.

3. Varva i glas med kaksmulorna och låt stelna i kylen. Toppa desserten med färska bär precis före servering

Mer på grapevine.se

Vin till lamm?

Lammkött i sig är ett ganska milt kött, om rätten inte är kryddig passar därför ett mjukare vin t ex Santa Tresa Frappato Organic eller Romeo från Tommasi. Viner gjorda på druvan pinot noir passar också mycket bra. Är lammrätten kryddad med vitlök och örter passar Domaine Du Clos De Sixte Lirac

Italienska ostar med björnbärskompott

Mörka bär passar extra fint till ett mjukt rött vin. Här får björnbären koka med vinet. Kompotten tillsammans med lagrade italienska hårdostar och ett glas vin blir en ljuvlig kombination.