Catarinatårta

Tid 
150 Minuter
Antal 
10-12 bitar

Catarinas vinnartårta från programmet Sveriges mästerkock 2016.

Recept: Catarina König Bild: Frida Wismar
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

Tårtbotten:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl special
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 citron (zest från en hel citron)

Passioncurd:

  • 6 passionsfrukter
  • 1 citron, saften + citronskal (Zest)
  • 3/4 dl socker
  • 1 msk maizena
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 50 g smör

Hallonmousse:

  • 250 g hallon (helst frysta)
  • 3 gelatinblad
  • 100 g Philadelphiaost
  • 1/2- 3/4 dl florsocker
  • 2 dl vispad grädde

Vit chokladfrosting:

  • 200 g vit choklad
  • 250­-300 g rumstempererat smör
  • 300 g Philadelphiaost
  • 4 dl florsocker
  • 2-3 krm röd karamellfärg

Dekoration:

  • Vita sockerpärlor
  • Rosa sockerpärlor
Gör så här

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader på över och undervärme. (Inte varmluft)
  2. Smöra och bröa två 20 cm i diameter springformar. (Jag använder mig av vetemjöl när jag bröar bakformar. Detta för att slippa grova bitar från ströbröd i en så spröd kaka.) Pudra över lite vaniljsocker i botten på båda formarna.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver i en bunke. Rör med en gaffel så att bakpulvret verkligen blandar sig jämnt med mjölet.
  4. Vispa ägg och socker poröst. När det blir vitt och fluffigt vänder du försiktigt ner mjölblandningen och citronzest med slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet.
  5. Häll upp den fluffiga smeten jämnt i formarna och ställ in i ugnen i 25-35 min.
  6. Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker en provsticka i den. Den ska kännas lite fast.
  7. Testa sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri, är botten klar. Låt svalna.

Passioncurd:

  1. Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med 3/4 dl socker och saft från en halv citron + citronzest.
  2. Koka tills sockret smält. Sila sedan bort kärnorna & citronzest med en sil och släng bort dem.
  3. Vispa i ägget, äggulor och maizena som du blandat ut med citronsaft från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den.
  4. Ta bort curden från plattan och vispa tillsist i smöret så den blir alldeles blank och fin. Häll upp i en skål och låt kallna. (Den står gärna i kylen ett par timmar)

Hallonmousse:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
  2. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked i silen.
  3. Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med 2 msk hallonpuré. (Värm upp så gelatinet smälter.)
  4. Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade.
  5. Vispa upp florsocker och philadelphiaost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt ned vispad grädde och ställ in i kylen.
  6.  Låt stelna till en mousse.

Vit chokladfrosting:

  1. Smält 200g vit choklad över vattenbad. Låt svalna.
  2. Vispa rumstempererat (måste vara rumstempererat) smör i en bunke och droppa successivt i den avsvalnade vita, smälta chokladen.
  3. Vispa samman florsocker och Philadelphia i en bunke och tillsätt sedan blandningen i chokladsmöret. Vispa fluffigt lite hastigt.
  4. Dela upp smeten i två skålar och färga den ena skålens frosting med lite röd karamellfärg (lite, den ska bara bli rosa).

Montera tårtan:

  1. Lossa bottnarna från formarna.
  2. Dela vardera botten till två delar med en lång typ filékniv. Se till att försöka få bottnarna lika tjocka och jämna.
  3. Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämnt.
  4. Lägg på nästa botten. Stryk sedan på passioncurden i ett jämnt och fint lager och lägg på nästa botten.
  5. Bred tillsist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten.
  6. Känn efter på tårtan att den känns jämn. Jämna till den med handflatorna om den känns ojämn. Det är viktigt att den är helt jämn innan frostingen stryks på.
  7. Täck tårtan med ett jämnt lager utav den gulvita frostingen med en tårtspatel. 
  8. Dra med en räfflad tårtskrapa längs sidorna i ett jämnt drag runt hela tårtan. Detta gör att det blir snygga spår i frostingen.
  9. Fyll en spritser varannat med rosa och vit-gul frosting.
  10. Nu är det dags att göra rosorna uppe på tårtan. Spritsa rosor som täcker hela ytan och avsluta med att dekorera med vita sockerpärlor samt rosa lite mindre pärlor. Ställ in i kylen så att tårtan hålls kall till servering!

Mer på grapevine.se

Gin & Tonic- trendigaste du kan dricka just nu!

Det började som en malariamedicin, blev sedan en standarddrink och är nu bland det trendigaste man kan dricka. Här kikar vi närmare på historien bakom Gin & Tonic och tipsar om tre bra gin-sorter som alla ger sin egen touch på den klassiska drinken. AV: ELISABET WIDELL ❖ ALLTING BÖRJADE på 1600

Hine Antique Xo Premier Cru

Premium cognac skapad av Georges Hine 1920

Meadowsweet

Den här sommarfräscha drinken med flädersaft, citron och prosecco går snabbt att svänga ihop. Perfekt fördrink som garanterat kommer att göra succé hos gästerna.