
Catarinatårta
Tid
150 Minuter
Antal
10-12 bitar
Catarinas vinnartårta från programmet Sveriges mästerkock 2016.
09/23/2016
Recept: Catarina König Bild: Frida Wismar
UtskriftE-post
Ingredienser
Tårtbotten:
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl vetemjöl special
- 1 krm vaniljpulver
- 1 tsk bakpulver
- 1 citron (zest från en hel citron)
Passioncurd:
- 6 passionsfrukter
- 1 citron, saften + citronskal (Zest)
- 3/4 dl socker
- 1 msk maizena
- 2 äggulor
- 1 ägg
- 50 g smör
Hallonmousse:
- 250 g hallon (helst frysta)
- 3 gelatinblad
- 100 g Philadelphiaost
- 1/2- 3/4 dl florsocker
- 2 dl vispad grädde
Vit chokladfrosting:
- 200 g vit choklad
- 250-300 g rumstempererat smör
- 300 g Philadelphiaost
- 4 dl florsocker
- 2-3 krm röd karamellfärg
Dekoration:
- Vita sockerpärlor
- Rosa sockerpärlor
Gör så här
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader på över och undervärme. (Inte varmluft)
- Smöra och bröa två 20 cm i diameter springformar. (Jag använder mig av vetemjöl när jag bröar bakformar. Detta för att slippa grova bitar från ströbröd i en så spröd kaka.) Pudra över lite vaniljsocker i botten på båda formarna.
- Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver i en bunke. Rör med en gaffel så att bakpulvret verkligen blandar sig jämnt med mjölet.
- Vispa ägg och socker poröst. När det blir vitt och fluffigt vänder du försiktigt ner mjölblandningen och citronzest med slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet.
- Häll upp den fluffiga smeten jämnt i formarna och ställ in i ugnen i 25-35 min.
- Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker en provsticka i den. Den ska kännas lite fast.
- Testa sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri, är botten klar. Låt svalna.
Passioncurd:
- Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med 3/4 dl socker och saft från en halv citron + citronzest.
- Koka tills sockret smält. Sila sedan bort kärnorna & citronzest med en sil och släng bort dem.
- Vispa i ägget, äggulor och maizena som du blandat ut med citronsaft från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den.
- Ta bort curden från plattan och vispa tillsist i smöret så den blir alldeles blank och fin. Häll upp i en skål och låt kallna. (Den står gärna i kylen ett par timmar)
Hallonmousse:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
- Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked i silen.
- Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med 2 msk hallonpuré. (Värm upp så gelatinet smälter.)
- Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade.
- Vispa upp florsocker och philadelphiaost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt ned vispad grädde och ställ in i kylen.
- Låt stelna till en mousse.
Vit chokladfrosting:
- Smält 200g vit choklad över vattenbad. Låt svalna.
- Vispa rumstempererat (måste vara rumstempererat) smör i en bunke och droppa successivt i den avsvalnade vita, smälta chokladen.
- Vispa samman florsocker och Philadelphia i en bunke och tillsätt sedan blandningen i chokladsmöret. Vispa fluffigt lite hastigt.
- Dela upp smeten i två skålar och färga den ena skålens frosting med lite röd karamellfärg (lite, den ska bara bli rosa).
Montera tårtan:
- Lossa bottnarna från formarna.
- Dela vardera botten till två delar med en lång typ filékniv. Se till att försöka få bottnarna lika tjocka och jämna.
- Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämnt.
- Lägg på nästa botten. Stryk sedan på passioncurden i ett jämnt och fint lager och lägg på nästa botten.
- Bred tillsist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten.
- Känn efter på tårtan att den känns jämn. Jämna till den med handflatorna om den känns ojämn. Det är viktigt att den är helt jämn innan frostingen stryks på.
- Täck tårtan med ett jämnt lager utav den gulvita frostingen med en tårtspatel.
- Dra med en räfflad tårtskrapa längs sidorna i ett jämnt drag runt hela tårtan. Detta gör att det blir snygga spår i frostingen.
- Fyll en spritser varannat med rosa och vit-gul frosting.
- Nu är det dags att göra rosorna uppe på tårtan. Spritsa rosor som täcker hela ytan och avsluta med att dekorera med vita sockerpärlor samt rosa lite mindre pärlor. Ställ in i kylen så att tårtan hålls kall till servering!
Mer på grapevine.se
Gancia Prosecco Brut
Aromatiskt, fruktigt och fräscht mousserande vin från Italien!