Friterade ostbollar med chili

Festliga bollar med sälta och härlig hetta. Perfekt tilltugg till festen, fredagsmyset eller på buffébordet och gärna i sällskap med ett glas iskallt mousserande vin. Ostbollarna går utmärkt att förbereda till steg 5.

Recept: Eleonora von Essen Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

Ca 20 ostbollar
250 g brieost, kylskåpskall
1 grön chili
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl pankoströbröd
1 liter neutral olja, t ex varmpressad raps

Gör så här
  1. Kärna ur och finhacka chilifrukten.
  2. Hyvla bort kanterna från brieosten. Mosa snabbt ihop ost och finhackad chili.
  3. Forma ca 20 bollar. Rulla dem i mjöl, doppa i ägg och sedan i ströbröd. Se till att de blir ordentligt täckta, annars rinner osten ut.
  4. Lägg de färdigpanerade bollarna i frysen i en timme eller ännu längre, om du vill förbereda inför festen.
  5. Hetta upp oljan. Den är lagom varm när en brödbit snabbt blir gyllenbrun. Fritera bollarna, några i taget, tills de blir vackert gyllene. Lägg på hushållspapper och låt oljan rinna av.

Mer på grapevine.se

Nytt nummer ute nu- dags för grillat!

Vill du också göra som våra 55 000 matintresserade läsare och starta en gratis prenumeration? Du anmäler dig enkelt via länken här

Vila Santa Reserva White

Smakrikt och komplext vin

Tranbärssmör

Grillad entrecôte och ett kraftigt rödvin är en svårslagen kombination. Men hur får man en ny twist på den klassiska köttbiten? Svaret är ett sötsalt kryddsmör som funkar fantastiskt fint till både köttet och vinet.