Lammkotletter i ugn med provencalsk touche

Tid 
45 Minuter
Antal 
4 personer
Ugn 
225°

Steka i ugn är ett bekvämt sätt att tillaga kött. Rätt innertemperatur på köttet är den enkla tumregelen för att få en riktigt saftig och god rätt.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

8-10 lammkotletter med ben

1 kg små fina potatisar, tvättade med skal
4 shalottenlökar, delade
4 vitlökar
1 röd lök
1 gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika 
1-2 kvistar små tomater
1 dl olivolja
1 msk rosmarin
1 msk timjan
1 kruka färsk timjan salt peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 °C.

2. Gnid gärna in köttet med lite salt, peppar och pressad vitlök.

3. Tvätta och skrubba potatisen ordentligt. Skär lök och paprika grovt. Dela potatisen om den känns för stor.

4. Gör en marinad med olivolja, pressad vitlök, rosmarin och timjan. Blanda sedan marinaden tillsammans med köttet och grönsakerna innan allt läggs i en ugnsfast form.

5. Ställ in formen på 225 °C i ca 30 minuter. Rör gärna i formen så att alla ingredienser blir jämt tillagade. Efter 15 minuter kan tomaterna, på sin kvist, läggas på toppen i formen. Innan servering hälls lite flingsalt och peppar på. Dekorera med färsk timjan.

Mer på grapevine.se

Vinnare av boken "52 soppor"

I sista numret av Grapevine.se ( Nr.4 2015) skrev vi om en tävling, där vi delade ut kokboken "52 soppor" av Ylva Bergqvist. Vinnarna med de bästa motiveringarna till varför man ville få denna kokbok är nu utsedda. Grattis säger vi till: Birger Söderqvist, Stockholm Mia Ullestad, Högsäter Hans

Spenatsallad med yoghurt

Krämig frisk spenatröra som passar perfekt att servera till  grillade kötträtter. Receptet är hämtat ur persiska restaurangen Shahrzads kokbok Mammas persiska kök.