Lammracks med portugisisk migas

Tid 
1 Timma
Antal 
4
Ugn 
150°

En festlig rätt med mört lamm smaksatt med vitlök, citron, chili och färska örter. Servera med migas – en traditionell portugisisk brödrätt och ett glas Vila Santa Reserva.

Lotten Sundgren Foto: Matilda Lindblad
Utskrift
Ingredienser
  • 1 kg lammracks
    salt och peppar efter smak
    4 msk olivolja
    Marinad
    2 vitlöksklyftor
    zest och saft från en 1 citron
    3 msk hackad persilja
    2 msk hackad rosmarin
    1 msk hackad färsk timjan
    ½ färsk chili
    1 dl olivolja
  • Migas
    250 g daggkål alt. kinesisk broccoli eller
    grönkål
    3–4 msk olivolja
    1 vitlöksklyfta
    150 g brödsmulor från dagsgammalt
    surdegsbröd
    3 msk pinjenötter
    1 förpackning färdigkokta svarta bönor
    salt och peppar
Tips 

Vila Santa Reserva!

Gör så här

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 C°.
2. Blanda alla ingredienser till marinaden.
Torka av köttet och gnid in det i marinaden.
Täck med plast och låt stå i en halvtimme.
Lägg resten av marinaden i en skål, den ska
sparas och användas till servering.
3. Hetta upp en panna och häll i olivoljan.
Torka av lammet och bryn det runt om,
salta och peppra. Lägg lammracksen i en
ugnsform och stek i ugnen i 40-50 minuter
eller tills köttet har en innertemperatur på
55 C°. Ta ut lammet och låt vila i 5-10 minuter
innan det skärs upp i skivor.
4. Servera med migas och återstoden av
marinaden.

Migas

1. Skölj daggkålen och låt den torka,
hacka den grovt.
2. Häll av och skölj bönorna.
3. Hacka vitlöken. Hetta upp 3 msk olja i
en stekpanna. Fräs vitlöken utan att den
tar färg.
4. Lägg i brödsmulorna och stek dem
tills de blivit frasiga.
5. Tillsätt kål, svarta bönor och pinjenötter
och eventuellt mer olivolja och stek
ytterligare några minuter. Smaka av med
salt och peppar.

Mer på grapevine.se

Restaurangtips: 3 pizzerior värda ett besök

Vi tipsar dig om tre heta pizzerior från norr till söder, som samtliga vann pris i Pizza-SM 2015.

Tommasi Perla Pinot Nero Brut

Nyhet i appassionatofamiljen!

Fransk söndagskyckling

Champinjon, sidfläsk och kyckling – typisk sydfransk mat. Rätten smakar som långkok, trots kort tillagningstid. Strö över persilja och servera med nykokt potatis.