Lammracks med portugisisk migas

Tid 
1 Timma
Antal 
4
Ugn 
150°

En festlig rätt med mört lamm smaksatt med vitlök, citron, chili och färska örter. Servera med migas – en traditionell portugisisk brödrätt och ett glas Vila Santa Reserva.

Lotten Sundgren Foto: Matilda Lindblad
Utskrift
Ingredienser
  • 1 kg lammracks
    salt och peppar efter smak
    4 msk olivolja
    Marinad
    2 vitlöksklyftor
    zest och saft från en 1 citron
    3 msk hackad persilja
    2 msk hackad rosmarin
    1 msk hackad färsk timjan
    ½ färsk chili
    1 dl olivolja
  • Migas
    250 g daggkål alt. kinesisk broccoli eller
    grönkål
    3–4 msk olivolja
    1 vitlöksklyfta
    150 g brödsmulor från dagsgammalt
    surdegsbröd
    3 msk pinjenötter
    1 förpackning färdigkokta svarta bönor
    salt och peppar
Tips 

Vila Santa Reserva!

Gör så här

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 C°.
2. Blanda alla ingredienser till marinaden.
Torka av köttet och gnid in det i marinaden.
Täck med plast och låt stå i en halvtimme.
Lägg resten av marinaden i en skål, den ska
sparas och användas till servering.
3. Hetta upp en panna och häll i olivoljan.
Torka av lammet och bryn det runt om,
salta och peppra. Lägg lammracksen i en
ugnsform och stek i ugnen i 40-50 minuter
eller tills köttet har en innertemperatur på
55 C°. Ta ut lammet och låt vila i 5-10 minuter
innan det skärs upp i skivor.
4. Servera med migas och återstoden av
marinaden.

Migas

1. Skölj daggkålen och låt den torka,
hacka den grovt.
2. Häll av och skölj bönorna.
3. Hacka vitlöken. Hetta upp 3 msk olja i
en stekpanna. Fräs vitlöken utan att den
tar färg.
4. Lägg i brödsmulorna och stek dem
tills de blivit frasiga.
5. Tillsätt kål, svarta bönor och pinjenötter
och eventuellt mer olivolja och stek
ytterligare några minuter. Smaka av med
salt och peppar.

Mer på grapevine.se

Bjud på persisk middag!

Fira som om det vore persiskt nyår, med en fest för både öga och gom. I vår receptbank hittar du recept för sann tusen och en natt-middag. Recept kommer från restaurang Shahrzads härliga kokbok Mammas persiska kök.

Le Verdier Côtes du Rhône Villages

Le Verdier är ett kryddigt, mjukt, nyanserat vin med inslag av fat.

Angostura five spice rum ribs

Härliga ribs smaksatta med Ludvig Brydolf's egenkomponerade five spice kryddning. En rätt med karibiska influenser.