Långkok: lammgryta med kummin, rosmarin och lingon & rostade grönsaker

Tid 
2 Timmar
Antal 
4

Härlig gryta signerad kändiskocken Mattias Larsson

Recept: Mattias Larsson Bild: Jakob Fridholm
Utskrift
Ingredienser

800 g rejäla lammgrytbitar
2 ½ dl rödvin
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ tsk kumminfrö
1 msk rosmarin, fi nhackad
1 tsk maizenamjöl
3 msk rårörda lingon
smör, salt och svartpeppar

Rostade grönsaker:
400 g små färskpotatisar
2 paprikor
1 liten zucchini
2 gula lökar
salt och olivolja

Gör så här

1. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta, peppra och bryn lammbitarna i smör tills de är ordentligt brynta.

2. Häll ner grytbitarna i en kastrull och koka ur stekpannan med vinet ca 2 minuter. Häll sedan ner vinet över lammgrytbitarna.

3. Finhacka och tillsätt lök, vitlök, kummin och rosmarin. Lägg på ett lock och koka sakta ca 1–1 ½ timme tills köttbitarna känns möra.

4. Blanda maizenamjölet med 1 tsk vatten och vispa ner det i grytan. Lägg ner lingonen och låt det koka ett par minuter till. Smaka av med salt och peppar.

5. Värm under tiden ugnen till 200°C. Dela färskpotatisarna på hälften. Kärna ur och skär paprikan 2 cm stora bitar. Skär zucchinin i 2 cm stora bitar och klyfta löken.

6. Lägg potatisen i en ugnsfast form och blanda med lite salt och olivolja. Ugnsbaka ca 15 minuter och tillsätt därefter de övriga grönsakerna.

7. Ringla över lite mer olivolja och salta. Ugnsbaka i ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka med en fin rostad färg.

8. Servera de rostade grönsakerna tillsammans med lammgrytan.

Mer på grapevine.se

Trendspan: app-titligt

Allt mer sköts med mobilen. Restaurangen Pinchos har tagit fasta på utvecklingen och låter sina gäster boka bord, beställa och betala genom en app. När maten är färdig får gästen ett meddelande i mobilen och maten hämtas i en lucka. Rätterna på Pinchos är från världens alla kök och serveras i

Ugnsbakade tomater med rosmarin och chili

Ta vara på de goda tomaterna. I ugnen blir de extra söta.