Långkok: lammgryta med kummin, rosmarin och lingon & rostade grönsaker

Tid 
2 Timmar
Antal 
4

Härlig gryta signerad kändiskocken Mattias Larsson

Recept: Mattias Larsson Bild: Jakob Fridholm
Utskrift
Ingredienser

800 g rejäla lammgrytbitar
2 ½ dl rödvin
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ tsk kumminfrö
1 msk rosmarin, fi nhackad
1 tsk maizenamjöl
3 msk rårörda lingon
smör, salt och svartpeppar

Rostade grönsaker:
400 g små färskpotatisar
2 paprikor
1 liten zucchini
2 gula lökar
salt och olivolja

Gör så här

1. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta, peppra och bryn lammbitarna i smör tills de är ordentligt brynta.

2. Häll ner grytbitarna i en kastrull och koka ur stekpannan med vinet ca 2 minuter. Häll sedan ner vinet över lammgrytbitarna.

3. Finhacka och tillsätt lök, vitlök, kummin och rosmarin. Lägg på ett lock och koka sakta ca 1–1 ½ timme tills köttbitarna känns möra.

4. Blanda maizenamjölet med 1 tsk vatten och vispa ner det i grytan. Lägg ner lingonen och låt det koka ett par minuter till. Smaka av med salt och peppar.

5. Värm under tiden ugnen till 200°C. Dela färskpotatisarna på hälften. Kärna ur och skär paprikan 2 cm stora bitar. Skär zucchinin i 2 cm stora bitar och klyfta löken.

6. Lägg potatisen i en ugnsfast form och blanda med lite salt och olivolja. Ugnsbaka ca 15 minuter och tillsätt därefter de övriga grönsakerna.

7. Ringla över lite mer olivolja och salta. Ugnsbaka i ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka med en fin rostad färg.

8. Servera de rostade grönsakerna tillsammans med lammgrytan.

Mer på grapevine.se

Vin till nötkött?

När du skall välja vin till nötkött skall du tänka på om köttet är magert eller av fetare slag, alltså samma tumregel som när du väljer vin till fisk. Det beror som alltid även på hur köttet är tillagat och vad som serveraras till. När man pratar om fetare nöttkött menar man t ex entrecote eller

Koreansk grillsås

En smakrik sås som kan användas både som marinad och som tillbehör till grillat.