Morot Vietnam med aioli, chili och jordnötter

Tänk att rårivna morötter kan vara makalöst gott! Vill du laga rätten med den vegetariska fisksåsen som används på Mathias Dahlgrens vegetariska restaurang Rutabaga så tänk på att göra såsen dagen innan servering. Receptet ligger längst ner på sidan.

Recept: Mathias Dahlgren Bild: Lennart Weibull
Taggar 
Utskrift
Ingredienser

6 bufféportioner
300 g morot, i tunna strimlor
1 dl vatten
3 msk strösocker
2 msk pressad limesaft
2 msk fisksås eller 2 dl vegetarisk fisksås
2 msk finhackad silverlök
2 tsk hackad röd chili
1 dl grovt hackad mynta och koriander

Aioli
1 ägg
2 1/2 dl majsolja
1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt

Till servering
1 dl torrostade jordnötter, hackade
1 salladslök, strimlad
2-3 tsk röd chili, tunt skivad
1 lime, finrivet skal

Vegetarisk fisksås
Ingredienser till cirka 2 ½ liter
150 g vit misopasta
75 g kapris
1 ½ dl ljus soja
2 ½ liter vatten
25 g kombu-alger

Gör så här
  1. Börja med aioli: Knäck ägget  i ett mixerglas och mixa medan  du tillsätter oljan i en tunn stråle  tills aiolin får en tjock och härlig  konsistens.
  2. Smaka av med citron, vitlök  och salt. Ställ aiolin åt sidan.
  3. Blanda vatten och fisksåsen med  socker och limejuice i en  stor bunke.
  4. Lägg i rivna morötter, chili, lök och örter och låt stå i 2 min.
  5. Krama ur salladen med handen och lägg den i en sil så att överflödig vätska rinner av.
  6. Stryk ut aioli på en tallrik eller flera små assietter.
  7. Lägg ut morotssalladen på aiolin och strö över jordnötter.
  8. Raspa limeskal över alltihop.
  9. Krydda med flingsalt och ringla  över olivolja. Servera direkt.

Vegetarisk fisksås

  1. Mixa miso, kapris, soja och vatten.
  2. Lägg ner kombualgen och låt blandningen stå övertäckt i kylen över natten.
  3. Sila såsen. Häll upp på steriliserade glasflaskor och förslut. Förvara i kylen så håller den länge.

Mer på grapevine.se

Året i vingården del 2

I vingården beskärs vinrankan för att koncentrera växtkraften i de återstående skott som sedermera blir druvor. De nya grenarna binds upp så att solljuset ska kunna nå vinbladen, när de vuxit ut, vilket är nödvändigt för fotosyntesen (utan den blir det inga druvor och inget vin). Men grenarna binds även upp för att fordon ska kunna komma fram mellan vinraderna, t ex för att skörda och för att bespruta vinrankorna mot skadedjur.

Tommasi Poggio al Tufo Rompicollo

Intensivt rubinröda Rompicollo, med välbalanserad smak fick fina recensioner i det internationella vinmagasinet Wine Spectator

Bondsoppa från Toscana

Lättlagad, mättande och mycket smakrik soppa.