Pizza bianco med ostkräm och svamp

Pizza bianco är helt enkelt en pizza utan tomatsås. Här har vi i stället en citrondoftande ostkräm som vi toppat med härlig höstsvamp. Vill du inte göra pizzadeg så brukar man kunna köpa färdig deg på pizzerior.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

Pizzadeg, 4 pizzor
12,5 gram färsk jäst
1,25 dl vatten
0,25 dl mjölk
ca 600 g vetemjöl
0,5 tsk salt
mjöl till utbakning
olivolja

Ostkräm
2 dl ricottaost
1 dl fint riven parmesanost
1 citron, rivet skal
olivolja

Kantareller
250 g kantareller
1 gul lök
vitlök
en klick smör
50 g ruccola
0,5 dl parmesan, grovriven
0,5 dl färska lingon

Gör så här
  1. Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt 2–3 msk mjöl och rör ihop till en jämn smet. Låt smeten jäsa under en bakduk i ungefär 30 min.
  2. Blanda alla ingredienser till en slät kräm, smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Sikta det resterande mjölet på en arbetsbänk. Blanda med den jästa smeten till en smidig deg. Salta, knåda och tillsätt vattnet i omgångar. Arbeta degen i minst 10 minuter, och ännu längre om du knådar för hand.
  4. Dela degen i 4 lika stora delar och låt dem jäsa i 2 tim.
  5. Arbeta ut degbitarna till 0,5 cm tjocka pizzabottnar. Lägg bottnarna på bakplåtspapper.
  6. Grädda bottnarna i 5–7 min i 280° och låt svalna.
  7. Bred på ostkrämen och grädda pizzorna i ca 10 min till.
  8. Rensa svampen och stek den frasig i smör, lök och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  9. Fördela svampen systerligt mellan pizzorna. Dekorera med ruccola och lingon.

Mer på grapevine.se

Vin och delikatesser

Fredagsmys, lördagslyx, söndagssoft eller en guldkant på vardagen. Det finns alltid tillfälle för lyxiga delikatesser! Här lär du dig hitta en rätt vinmatchning där den nötiga smaken men också den finstämda sältan i delikatesserna matchas perfekt med rätt bubblor. Låt oss prata lite mer om dessa

Pilgrimsmussla med löjrom

 Gott, snabbt och jätteenkelt tilltugg.