Rabarberpaj

Smarrig rabarberpaj med hemmagjord vaniljkräm

Bild: Matilda Lindeblad Recept: Caroline Dafgård Widnersson
Utskrift
Ingredienser

Pajskal
225 g mjöl
80 g florsocker
50 g mandelmjöl
1 tsk vaniljpulver
125 g kallt smör, delat i kuber
1 ägg
1 msk iskallt vatten

Vaniljkräm
2 ½ dl mjölk
½ vaniljstång
3 äggulor
3 msk maizena
½ dl socker
1 msk smör

Inkokta rabarber
700 g rabarber
3 dl vatten
3 dl socker

Gör så här

1. Mixa mjöl, smör, vaniljpulver och florsocker i en matberedare, pulsera tills det liknar en smuldeg. Fortsätta att köra degen och tillsätt äggulorna och tillräckligt med vatten så att degen precis går ihop.

2.Ta ut degen och platta ut den till en disk, plasta och låt vila i kylen i minst en timma.

3.Sätt ugnen på 180 grader.

4.Kavla ut pajdegen tills den är ca 3 mm tjock (det går lätt om man kavlar den mellan två bakplåtspapper).

5.Smöra en pajform och täck den med degen och tryck försiktigt ut den i formen. Skär bort överflödig deg med en kniv så att kanterna blir snygga. Nagga botten med en gaffel och kyl i ytterligare 30 minuter.

6.Ta ut och lägg ett bakplåtspapper över pajen och fyll med pajtyngder, ris eller torkade ärtor. Baka i 10 minuter och ta sedan bort vikterna och baka i ytterligare 10 min eller tills gyllene. Låt kallna.

7.Gör vaniljkrämen. Dela vaniljstången och skrapa ur den, koka upp innehållet tillsammans med mjölken.

8.Vispa ihop äggula, maizena och socker i en bunke.

9.Dra av kastrullen från värmen och vispa ned äggblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och sjud under kontinuerlig vispning tills krämen har tjocknat.

10.Vispa ner smöret, häll upp på en bunke, plasta och låt svalna.

11.Skär rabarberna i stavar som är lika långa som pajformen. Koka upp socker och vatten i en kastrull så att sockret löser sig. Sänk värmen så att det sjuder och lägg i rabarberna, sju i ca 5 minuter så att rabarberna mjuknar med fortfarande håller formen.

12. Skeda ut vaniljkrämen i pajskalet och lägg i rabarberna i en snygg rad.

Mer på grapevine.se

Gratis prenumerationer

Delade smakupplevelser! Anmäl dig nu! Låt oss inspirera och ge dig tips om hur du kombinerar mat och dryck. Du får våra middagstips med vinmatchning och livstilsartiklar via e-post en gång i veckan. Flera gånger om året kommer också vår tidning Grapevine i din brevlåda.

Tommasi Filodora Prosecco

Bubblor framtagna för att fira Tommasi Viticoltoris 110-års jubileum! (1902-2012)

Seg jordgubbskaka med frasig topping

Fikagäster på ingång? Överraska med en somrig och god kaka som både är seg, saftig och knaprig. Och inte minst lättbakad!