Rabarberpaj

Smarrig rabarberpaj med hemmagjord vaniljkräm

Bild: Matilda Lindeblad Recept: Caroline Dafgård Widnersson
Utskrift
Ingredienser

Pajskal
225 g mjöl
80 g florsocker
50 g mandelmjöl
1 tsk vaniljpulver
125 g kallt smör, delat i kuber
1 ägg
1 msk iskallt vatten

Vaniljkräm
2 ½ dl mjölk
½ vaniljstång
3 äggulor
3 msk maizena
½ dl socker
1 msk smör

Inkokta rabarber
700 g rabarber
3 dl vatten
3 dl socker

Gör så här

1. Mixa mjöl, smör, vaniljpulver och florsocker i en matberedare, pulsera tills det liknar en smuldeg. Fortsätta att köra degen och tillsätt äggulorna och tillräckligt med vatten så att degen precis går ihop.

2.Ta ut degen och platta ut den till en disk, plasta och låt vila i kylen i minst en timma.

3.Sätt ugnen på 180 grader.

4.Kavla ut pajdegen tills den är ca 3 mm tjock (det går lätt om man kavlar den mellan två bakplåtspapper).

5.Smöra en pajform och täck den med degen och tryck försiktigt ut den i formen. Skär bort överflödig deg med en kniv så att kanterna blir snygga. Nagga botten med en gaffel och kyl i ytterligare 30 minuter.

6.Ta ut och lägg ett bakplåtspapper över pajen och fyll med pajtyngder, ris eller torkade ärtor. Baka i 10 minuter och ta sedan bort vikterna och baka i ytterligare 10 min eller tills gyllene. Låt kallna.

7.Gör vaniljkrämen. Dela vaniljstången och skrapa ur den, koka upp innehållet tillsammans med mjölken.

8.Vispa ihop äggula, maizena och socker i en bunke.

9.Dra av kastrullen från värmen och vispa ned äggblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och sjud under kontinuerlig vispning tills krämen har tjocknat.

10.Vispa ner smöret, häll upp på en bunke, plasta och låt svalna.

11.Skär rabarberna i stavar som är lika långa som pajformen. Koka upp socker och vatten i en kastrull så att sockret löser sig. Sänk värmen så att det sjuder och lägg i rabarberna, sju i ca 5 minuter så att rabarberna mjuknar med fortfarande håller formen.

12. Skeda ut vaniljkrämen i pajskalet och lägg i rabarberna i en snygg rad.

Mer på grapevine.se

Värdet av avfall

I skolan fick jag lära mig att all materia är beständig. Ingenting försvinner. Inte heller avfall. Numera pratas det på hållbarhetsspråk om cirkulär ekonomi: att skapa produkter som inte ger något avfall utan istället skapar ”råvaror” till nästa process. Och nästa.

Patrón Añejo Tequila

Bäst säljande Premium Tequilan i världen!

Rostad jordgubbssalsa

Het salsa med chipotle och rostade jordgubbar.