Rådjursfilé med potatis- och jordärtskocksgratäng samt portvinssås

Tid 
90 Minuter
Antal 
4 personer
Ugn 
175°

Rådjurskött har en mild viltsmak och köttet är både mört och magert. En krämig jordärtskocksgratäng blir ett perfekt tillbehör.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

Jordärtkocksgratäng
500 gr mandelpotatis
300 gr jordärtskockor
3 dl matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk salt

Portvinssås
1 schalottenlök
2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl portvin
1,5 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
1/2 msk kinesisk soja
1/2 krm timjan

Rådjursfilé
600-800 gr rådjursfilé
1 dl rapsolja
1 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk timjan
3 msk konc. viltfond
salt och peppar efter smak

Tips 

Rådjursfilé är även gott att äta gravad. 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Tvätta och skala potatisen och jordärtskockorna. Skiva dem tunt och lägg i blandade lager i en smord ugnsfast form.

3. Värm 3 dl matlagningsgrädde och pressa i 1-2 klyftor vitlök i grädden, salta efter smak. Häll sedan grädden över potatisen och jordärtskockorna och ställ in i ugnen ca 30-40 min. Titta till gratängen mot slutet så den inte blir för bränd. Lägg då över lite folie mot slutet.

3. Putsa rådjursfiléerna från hinnor.

4. Rör ihop ingredienserna till marinaden och låt köttet ligga i marinaden före tillagning. Helst i rumstemperatur.

5. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken i smör i en kastrull. Den ska mjukna utan att ta färg. Strö över mjöl. Blanda och späd sedan med vin och vatten. Häll på fond och soja och koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda och reducera. Tillsätt lite portvin mot slutet. Smaka av med salt och timjan.

6. Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn filéerna runtom så de får fin färg. Sänk värmen i pannan och klicka i resten av smöret. Ös filéerna många gånger med skyn i pannan. Sätt gärna en termometer i filéen. När den närmar sig 60 grader är den rosa inuti. Lägg då köttet i folie och vila. Skär sedan upp i fina skivor och servera med jordärtskocksgratäng och portvinssås

Mer på grapevine.se

I gott sällskap: Avec

Att servera choklad till avec är ingen nyhet, men visste du att det bästa sällskapet till chokladasken är rom? Hemligheten är att rom oftast har en lite söt karaktär med toner av vanilj som påminner om smaken hos kakao. VUXNA SMAKER Angostura Rom 1919 Balanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär

Tommasi Crearo

Fylligt vin från Veneto med stor doft och smak

Minichokladtartelette med vit chokladmousse och hallon

Len chokladmousse, lättsaltade kex och syrliga hallon – kombinationen är magisk!
Passar utmärkt som avslutning på en festmåltid eller som mingelsött på festen.