Salviakyckling med citrustoner

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer
Ugn 
200°

Räddaren i nöden kanske man kan kalla denna fina salviakyckling? Salvia kommer från latinets salvare, som betyder "rädda", eller "frälsa". Salvians urgamla användningsområde har varit som medicinalväxt, men idag frossar vi i salvia för den fantastiska smakens skull.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 kyckling (gärna ekologisk)

10 salviablad
1 citron (gärna ekologisk)
1 dl matlagningsgrädde
salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 °C. Använd gärna en ugnsfast form med kant.

2. Börja med att försöka pilla in salviabladen under skinnet på kycklingen. Försök att fördela runt kycklingen. Skala citronen och stoppa in den inuti kycklingen.

3. Skär 2 skivor smör som läggs ovanpå kycklingen, använd gärna en osthyvel. Salta lite på toppen.

4. Sätt in kycklingen i ugnen i ca 45 minuter till 1 timme.

5. När kycklingen är klar ska citronen som ligger inuti kycklingen tas ur. Häll över skyn i en kastrull och pressa ur saften ur citronen.

6. Tillsätt matlagningsgrädde. Servera gärna med en krämig risotto.

Mer på grapevine.se

Vin till marulk?

Hej! Jag gillar era recept och blir riktigt inspirerad varje gång ett nytt nummer av tidningen Grapevine landar i brevlådan. Nu till min fråga. Jag har hittat ett recept med marulk, jordärtskockspuré och kantareller som skulle passa bra vid finare middagsbjudningar. Därför undrar jag vilket vin som

Smart Dog White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Snabblagad chiligryta

En lyxigare variant utan bönor, med lövbiff istället för köttfärs, men lika lättlagad som den traditionella vardagschilin.