Salviakyckling med citrustoner

Tid 
1 Timma
Antal 
4 personer
Ugn 
200°

Räddaren i nöden kanske man kan kalla denna fina salviakyckling? Salvia kommer från latinets salvare, som betyder "rädda", eller "frälsa". Salvians urgamla användningsområde har varit som medicinalväxt, men idag frossar vi i salvia för den fantastiska smakens skull.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

1 kyckling (gärna ekologisk)

10 salviablad
1 citron (gärna ekologisk)
1 dl matlagningsgrädde
salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 °C. Använd gärna en ugnsfast form med kant.

2. Börja med att försöka pilla in salviabladen under skinnet på kycklingen. Försök att fördela runt kycklingen. Skala citronen och stoppa in den inuti kycklingen.

3. Skär 2 skivor smör som läggs ovanpå kycklingen, använd gärna en osthyvel. Salta lite på toppen.

4. Sätt in kycklingen i ugnen i ca 45 minuter till 1 timme.

5. När kycklingen är klar ska citronen som ligger inuti kycklingen tas ur. Häll över skyn i en kastrull och pressa ur saften ur citronen.

6. Tillsätt matlagningsgrädde. Servera gärna med en krämig risotto.

Mer på grapevine.se

Vadå ekologiskt?

Vad är egentligen ekologiskt vin och är det sant att man får mindre huvudvärk dagen efter om man bara har druckit ekologiskt vin? Vi ställde frågorna till Erika Lundgren , Grapevines miljö- och hållbarhetsexpert, tillika hållbarhetschef på Hermansson & Co. Vad är det för skillnad mellan

Tommasi Filodora Prosecco

Bubblor framtagna för att fira Tommasi Viticoltoris 110-års jubileum! (1902-2012)

Flamberad oxfilé med shoestrings och konjak- och grönpepparsås

Ångorna av konjaken tillför fantastiskt smak till köttet och ger en sagolikt god sås.