Västerbottenspaj med lax- och skaldjurstopping

Antal 
4-6 portioner

Paj är perfekt picknickmat då det är gott att äta kallt. I den här varianten har vi lagt fyllningen som topping, vilket är både dekorativt och gott. Ta med toppingen i en separat bunke och garnera på plats för fin finish.

Recept: Liselotte Forslin Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

Pajdeg
2 dl vetemjöl
125 g mjukt smör i kuber
1 krm salt
2 msk kallt vatten

Fyllning
3 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl riven Västerbottensost
1 krm salt
2 krm nymald svartpeppar

Topping
200 g kallrökt lax, skivad
500 g räkor, skalade
valfria örter, tex körvel eller dill

Gör så här
  1. Blanda mjöl och smör med salt i en matberedare eller för hand.
  2. Tillsätt kallt vatten och knåda ihop till en smidig deg.
  3. Platta ut den till en platta och kyl i 30 min.
  4. Vispa ihop ägg, crème fraiche och riven ost. Krydda med salt och peppar.
  5. Lägg den kylda degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den tunt så den passar en låg pajform. Tryck ut den i formen.
  6. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet ca 10 min tills det får färg. Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
  7. Häll äggsmeten i det förgräddade skalet och grädda 20–25 min tills fyllningen stelnat. Ta ut pajen och låt den svalna.
  8. Garnera med lax, räkor och örter. Dra ett par varv med pepparkvarnen och servera gärna med en sallad.

Mer på grapevine.se

Matkreatör

Stjärnkocken Paul Svensson är ständigt aktuell. Han föreläser om hållbar matlagning, coachar mästerkockar på tv, spottar ur sig en kokbok om året och nyligen utsågs Restaurang Fotografiska, där han är matkreatör, till ”Årets terroir”. Paul Svensson är inte vegetarian. Tvärtom, han uppskattar både

Tommasi Chiaretto

Läskande till mat och gott sällskap!

Pavlova med sommarbär

Pavlova med sommarbär passar utmärkt som fika, men är också en ljuvlig avslutning på grillkvällen och då gärna tillsammans med ett glas B by Black Tower. Bakom recept och matchning står Lisa Jildén, Grapevines egna bakverksexpert.