Viltstek med svamp- och polentakräm

Smakrik hösträtt där steken långsamt bakas i ugnen, medan du fokuserar på tillbehören.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

Viltstek med örtrub
800 g stek av vildsvin, hjort eller rådjur
1,5 tsk timjan, torkad
1,5 tsk basilika, torkad
1,5 tsk torkad vitlök
1,5 tsk persilja, torkad
1,5 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar från kvarnen

Polentakräm
4 dl polentagryn
1 l kycklingbuljong
2 dl parmesanost, fint riven
2 dl grädde, cirka
1 en klick smör

Svampfräset
200 g svamp, i bitar
2 banancharlottenlök, finhackade
3 skivor vitt bröd
2 vitlöksklyftor
en skvätt sherryvinäger
1 skvätt tryffelolja
1 en klick smör
salt och peppar

Gör så här
  1. Börja med steken. Rubba in kryddorna runt steken och baka den på 125° tills inner-
    temperaturen är 54°, det tar ca 1,5 tim.
  2. Skär brödet i små, fina kuber. Värm olja och en rejäl klick smör i pannan. Lägg i en krossad vitlöksklyfta och gärna en kvist timjan.
  3. När fettet smält lägger du i krutongerna och låt dem bli gyllenbruna. Dra av dem från värmen och häll över en skvätt tryffelolja. Lägg krutongerna på ett papper så att vätskan kan rinna av.
  4. Stek svampen med lök och en hackad vitlöksklyfta. Låt svampen vätska av sig och stek tills vätskan försvunnit. Krydda med vinäger, lite smör, salt, peppar och timjan.
  5. Koka upp buljongen, häll ner polentagrynen och låt puttra på svag värme i ca 7 min.
  6. När polentan är som en gröt kryddar du med smör, salt och peppar. Späd sedan till rätt konsistens med grädden och parmesanosten.
  7. Servera steken med polentakräm toppad med svampröra, strö även över parmesan och färsk timjan.

Mer på grapevine.se

Året i vingården del 1

En vinodlares kalender- vad händer i vingården under sommaren? Sommarens arbete i vingården består till stor del av att bekämpa skadeinsekter, svamp och andra sjukdomsangrepp på vinrankor och druvor.

Vila Santa Reserva

Nyanserat och kryddigt vin

Angostura five spice rum ribs

Härliga ribs smaksatta med Ludvig Brydolf's egenkomponerade five spice kryddning. En rätt med karibiska influenser.