Viltstek med svamp- och polentakräm

Smakrik hösträtt där steken långsamt bakas i ugnen, medan du fokuserar på tillbehören.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

Viltstek med örtrub
800 g stek av vildsvin, hjort eller rådjur
1,5 tsk timjan, torkad
1,5 tsk basilika, torkad
1,5 tsk torkad vitlök
1,5 tsk persilja, torkad
1,5 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar från kvarnen

Polentakräm
4 dl polentagryn
1 l kycklingbuljong
2 dl parmesanost, fint riven
2 dl grädde, cirka
1 en klick smör

Svampfräset
200 g svamp, i bitar
2 banancharlottenlök, finhackade
3 skivor vitt bröd
2 vitlöksklyftor
en skvätt sherryvinäger
1 skvätt tryffelolja
1 en klick smör
salt och peppar

Gör så här
  1. Börja med steken. Rubba in kryddorna runt steken och baka den på 125° tills inner-
    temperaturen är 54°, det tar ca 1,5 tim.
  2. Skär brödet i små, fina kuber. Värm olja och en rejäl klick smör i pannan. Lägg i en krossad vitlöksklyfta och gärna en kvist timjan.
  3. När fettet smält lägger du i krutongerna och låt dem bli gyllenbruna. Dra av dem från värmen och häll över en skvätt tryffelolja. Lägg krutongerna på ett papper så att vätskan kan rinna av.
  4. Stek svampen med lök och en hackad vitlöksklyfta. Låt svampen vätska av sig och stek tills vätskan försvunnit. Krydda med vinäger, lite smör, salt, peppar och timjan.
  5. Koka upp buljongen, häll ner polentagrynen och låt puttra på svag värme i ca 7 min.
  6. När polentan är som en gröt kryddar du med smör, salt och peppar. Späd sedan till rätt konsistens med grädden och parmesanosten.
  7. Servera steken med polentakräm toppad med svampröra, strö även över parmesan och färsk timjan.

Mer på grapevine.se

Hur länge kan man spara en öppnad flaska vin?

Svar: När vinet kommer i kontakt med för mycket syre så oxiderar vinet. Det är det som händer om du sparar en öppen flaska vin för länge. Men om du håller flaskan väl försluten och i kylskåp så kan det oftast hålla sig upp till en vecka. Det gäller båda röda och vita viner på flaska. Ju mer vin som

Pumpafrörostade kycklingklubbor med bacon- & champinjonsallad

Här får kycklingklubborna en frasig och nötig yta som passar finfint till svampsalladen.