Viltstek med svamp- och polentakräm

Smakrik hösträtt där steken långsamt bakas i ugnen, medan du fokuserar på tillbehören.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

Viltstek med örtrub
800 g stek av vildsvin, hjort eller rådjur
1,5 tsk timjan, torkad
1,5 tsk basilika, torkad
1,5 tsk torkad vitlök
1,5 tsk persilja, torkad
1,5 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar från kvarnen

Polentakräm
4 dl polentagryn
1 l kycklingbuljong
2 dl parmesanost, fint riven
2 dl grädde, cirka
1 en klick smör

Svampfräset
200 g svamp, i bitar
2 banancharlottenlök, finhackade
3 skivor vitt bröd
2 vitlöksklyftor
en skvätt sherryvinäger
1 skvätt tryffelolja
1 en klick smör
salt och peppar

Gör så här
  1. Börja med steken. Rubba in kryddorna runt steken och baka den på 125° tills inner-
    temperaturen är 54°, det tar ca 1,5 tim.
  2. Skär brödet i små, fina kuber. Värm olja och en rejäl klick smör i pannan. Lägg i en krossad vitlöksklyfta och gärna en kvist timjan.
  3. När fettet smält lägger du i krutongerna och låt dem bli gyllenbruna. Dra av dem från värmen och häll över en skvätt tryffelolja. Lägg krutongerna på ett papper så att vätskan kan rinna av.
  4. Stek svampen med lök och en hackad vitlöksklyfta. Låt svampen vätska av sig och stek tills vätskan försvunnit. Krydda med vinäger, lite smör, salt, peppar och timjan.
  5. Koka upp buljongen, häll ner polentagrynen och låt puttra på svag värme i ca 7 min.
  6. När polentan är som en gröt kryddar du med smör, salt och peppar. Späd sedan till rätt konsistens med grädden och parmesanosten.
  7. Servera steken med polentakräm toppad med svampröra, strö även över parmesan och färsk timjan.

Mer på grapevine.se

Torrt, smakfullt vin till räkor?

Hej! Jag bor på västkusten och äter ofta färska räkor, men saknar ett riktigt gott vin att dricka till. Jag gillar inte vita viner med för mycket ”smörighet”. Har ni något tips på ett runt och fylligt vitt vin runt hundralappen, som samtidigt är torrt och utan ekfatstoner? Marianne Oskarsson,

Vila Santa Reserva Organic Bib

En ekologisk bag in box från Joao Portugal Ramos!

Halstrad carpaccio på grillad pilgrimsmussla

Serverad med grön sparris, brynt smör och löjromsvinaigrette.