3 x Riesling

Tysk riesling håller världsklass! Här kikar vi närmare på den populära druvan och jämför tre rieslingviner från olika tyska regioner.Här kan du även lada ner ett provningsprotokoll som gör det både enkelt och roligt att prova de tre vinerna.

Riesling trivs i svala klimat. I Tyskland, som ligger långt norrut i vinsammanhang, mognar druvan långsamt, vilket ger vinet en härligt frisk syra.

Riesling kommer i många olika skepnader, från honungssöta dessertviner till knastertorra aperitifviner och karaktärsfulla matviner. Dessutom har druvan en exceptionell förmåga att spegla sin terroir, framför allt plockar vinstockarnas rötter upp mineraler som ger vinet dess speciella aromatiska karaktär. Gemensamt för all riesling är dess höga härliga syra som gör att även halvtorra, lite sötare varianter upplevs som friska och fräscha.

Här nedan presenterar vi tre viner som alla representerar tre olika terroirer – röd skiffer, kalksten och mager skiffer i en mycket brant sluttning.

Rheinhessens röda jord
Det första vinet kommer från Rheinhessen – regionen med de tusen kullarna. Här är vinodlingen som bäst längs med den branta sluttningen ner mot floden Rhen. Sluttningen har röd skifferjord, ”Roter Hang”, som är åtråvärd för vinmakare då den bevarar värmen när temperaturen sjunker under natten.

Druvorna till vinet Terroir Riesling Roter Hang odlas på en vingård som ligger i ett perfekt läge i den eftertraktade skiffersluttningen. Vingården blickar dessutom mot öst och sydväst vilket gör att druvorna mognar maximalt då solen reflekteras i floden. Solexponeringen i kombination med den speciella jorden ger ett nyanserat vin med en tydlig aromatisk mineralkaraktär.

Pfalz – Tysklands Toscana
Pfalz anses i dag vara ett av Tysklands mest dynamiska vinområden. Vinerna från Pfalz har ofta bra syra och struktur, vilket gör dem mycket matvänliga. I Pfalz råder ett soligt och regnfattigt klimat och distriktet brukar därför kallas för Tysklands Toscana. Druvorna till Terroir Riesling Kalkstein odlas i vingårdar i norra Pfalz och som namnet antyder är jorden rik på kalksten. Kalkstensjorden är porös, vilket uppmuntrar vinrankornas rötter att arbeta sig ned djupt för att hämta vatten, vilket i sin tur påverkar smaken och ger eleganta viner. Den kalkrika jorden innehåller olika fossiler, varav en sort, ammoniter, pryder Terroir Riesling Kalksteins etikett.

Mosel – klassiskt vinområde
Mosel anses vara en av världens vackraste vindalar. Vindistriktet följer den slingrande, avslutande delen av Moselfloden. Jordmånen är mager skifferjord och flodsluttningarna, som kan ha upp till 65 graders lutning, ger druvorna optimal solexponering. Resultatet blir mineralrika viner i världsklass. Moselvinerna har alltid hög fruktsyra som gör att de upplevs som mycket friska trots att de ofta har lite restsötma. Vinet Terroir Riesling Schiefer Steillage har just en sådan subtil sötma, vilket gör det underbart till ostbrickan eller till asiatisk mat.

Mat till riesling
Till torr och mineralrik riesling går det alldeles utmärkt att äta elegantare rätter av kalv, vit fisk och skaldjur. Till halvtorr riesling är asiatiskt med lite hetta den bästa matchningen. Riesling är också fantastiska ostviner. Då jordmån spelar stor roll kan det vara en intressant upplevelse att jämföra flera viner. Häll upp ett litet glas av varje vin, dofta och prova fram och tillbaka. Vilket vin smakar bäst som det är och vilken variant är godast till maten? Som du kommer att märka ger tre olika riesling i glasen tre helt olika smakupplevser.

Prova riesling - provningsprotokollProva med protokoll
För att göra det lättare för dig har vi tagit fram ett provningsprotokoll anpassat för dessa tre viner. När det är dags att prova häller du upp lite av de tre vinerna i var sitt glas och låter protokollet guida dig.

Ladda ned provningsprotokoll (.pdf)

Text: Elisabet Widell Bild: Shutterstock

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vilket vin till fasan?

Jag fyller år i början av oktober och tänkte bjuda mina vänner på middag. Jag har hittat ett recept från Leif Mannerström som passar bra nu när hösten närmar sig. Jag tänkte bjuda på fasan som serveras helstekt tillsammans med calvadosgrädde, potatis, rotselleri, äpple och pärllök. Förutom calvados

Smördegsknyten med marinerade jordgubbar

En smarrig och fräsch efterrätt med frasig smördeg, tequilamarinerade jordgubbar och tequila anglaise. Receptet är komponerat av mästerkocken Ludvig Brydolf.