Älskade bubblor

Vad är det egentligen för skillnad på olika sorters mousserande vin? Och passar vissa sorter bättre till viss typ av mat? Grapevine guidar dig in i bubblets värld.

GLAS

Flöjtformade höga champagnegneglas eller vanliga vitvinsglas är det bästa valet när det gäller glas. Tulpanformen gör att man får ut det mesta av vinets aromer. Vida champagneglas à la gamla svartvita filmer är mindre bra – både bubblorna och aromen försvinner med rasande fart.

TEMPERATUR

Kyl det mousserande vinet i god tid. Rätt serveringstemperatur är 8–10 grader, men det får gärna vara ännu någon grad kallare när du öppnar flaskan; detta för att minska risken för att vinet ska skumma över.

ÖPPNA

Att skjuta iväg korken och stå med en skummande flaska hör hemma på motortävlingar. Behandla istället flaskan varsamt så att den inte skakas om. Ta bort folien, håll om flaskhalsen med tummen över korken och lossa grimman, men ta inte bort den. Är det en äkta champagne lossas grimman genom att vrida ståltråden sex varv. Ta ett stadigt grepp om flaskhalsen och korken med ena handen och ett lika fast grepp med den andra om flaskans botten. Håll ett finger på korken, luta flaskan och vrid på den – inte på korken. Fortsätt tills du känner att trycket börjar pressa ut korken och släpp då försiktigt upp den. Ibland kan man behöva vicka på korken för att hjälpa till.

SERVERA

Det mest korrekta sättet att servera vin är att greppa med hela handen runt flaskans botten. På så sätt kan man samtidigt visa etiketten för gästerna.  Fyll glasen till max två tredjedelar så att aromerna får fritt spelrum och vinet inte skummar över.

SABRERA

Ett festligt men något blött sätt att öppna mousserande vin är sabrering. Ordet kommer från franskans sabre, som betyder sabel, och innebär att man slår av den översta delen av halsen med en sabel – fast baksidan på en brödkniv går lika bra. Teorierna om ursprunget går isär. Det verkar dock som om tekniken uppstod under Napoleonkrigen, det vill säga under tidigt 1800-tal, antingen av det franska kavalleriet eller av kosacker som härjade i och omkring staden Reims i Champagne. Sabrering kräver dock rätt handlag och är inget som rekommenderas att försöka sig på om man inte är helt säker på tekniken.

SPARA

Om flaskan inte töms går vinet att spara i kylskåpet till nästa dag. Med en speciell champagneförslutare håller sig det mousserande vinet fräscht i upp till 3–4 dygn. En vanlig vinkork från en annan flaska fungerar också bra.

Fler bilder 
Text: Karin Strand Foto: Louise Billgert

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vin till asiatisk mat?

Asiatisk mat är som bekant ofta kryddstark och har distinkta smaker; het chili, sötsurt, curry, gurkmeja, kokos, citrongräs m.m. Asien täcker många olika smaker och kök; japanska, indiska, thailändska, kinesiska, vietnamesiska mfl. Därför är det en utmaning att välja vin till just asiatisk mat.

Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella

Rött, sött och gott till ost samt dessert!

Pestofyllda prosciuttorullar

Läcker munsbit att servera som antipasto.