Året i vingården del 1

En vinodlares kalender- vad händer i vingården under sommaren? Sommarens arbete i vingården består till stor del av att bekämpa skadeinsekter, svamp och andra sjukdomsangrepp på vinrankor och druvor. Omogna klasar och överflödigt lövverk gallras bort för att druvorna ska kunna mogna optimalt i sensommarvärmen. I september börjar årets tuffaste arbete- skörden! Den första månaden i rubriken avser den norra hemisfären, bl. a Frankrike och den andra månaden med en asterix, avser den södra hemisfären, där exempelvis Sydafrika ingår. Den exakta tidpunkten för skörd varierar mellan länder, regioner, lägen och producenter.

JULI/JANUARI*
Juli är början på årets varmaste period. Nu är det viktigt att bespruta vinrankorna för att förhindra uppkomst av sjukdomar och för att inte skadeinsekter ska få fäste och förstöra hela skörden.

Regn och fuktigt väder i kombination med värme ökar dessutom risken för svampsjukdomar, som blir en plåga för vinrankorna. Besprutning kan utföras på flera olika sätt: manuellt med hjälp av en behållare på ryggen eller maskinellt med traktor eller helikopter. I juli (januari) är det också dags att buteljera kvalitetsvinerna innan sommaren tar fart på allvar. Dessa viner har som regel lagrats på ekfat i 24 månader. 


AUGUSTI/FEBRUARI*
I augusti mognar druvorna för fullt och skalen skiftar färg, (detta kallas verasion) druvorna börjar mjukna och sockerhalten i druvorna ökar markant. I vingården fortsätter man att skydda vinrankorna från skadedjur och förhindra uppkomst av sjukdomar. För att koncentrera näringsämnen och smak i druvorna avlägsnas överflödiga och omogna druvklasar samt delar av lövverket, detta kallas för ”grön skörd” eller ”sommarskörd”. Tack vare denna gröna skörd blir det slutliga vinet mer smakrikt och fylligt än det annars skulle ha blivit. I och med att delar av lövverket tas bort underlättas även luftflödet och därmed minskar även risken för röta.

SEPTEMBER/MARS*
Vanligtvis är det nu dags för den så viktiga skörden. Men viktigast av allt är nu att bestämma exakt när skörden ska ske. Syra och socker skall vara i perfekt balans. En del druvor, t. ex. chardonnay, mognar mycket snabbt på slutet och sockerhalten kan sjunka dramatiskt på bara en dag. Inför skörden måste druvplockare anställas, organiseras och ibland även förses med mat och husrum. Ett alternativ är att skörda maskinellt. Skördemånaden är den jobbigaste perioden på året, all utrustning och alla tillsatser måste finnas på plats och de verkligt hängivna jobbar dygnet runt!

Tips! Gör ett studiebesök på en vingård i Europa i september. Kanske kan du ge ett handtag och bidra till några fina flaskor vin för framtiden? 

Grapevine.se

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vin till lamm?

Lammkött i sig är ett ganska milt kött, om rätten inte är kryddig passar därför ett mjukare vin t ex Santa Tresa Frappato Organic eller Romeo från Tommasi. Viner gjorda på druvan pinot noir passar också mycket bra. Är lammrätten kryddad med vitlök och örter passar Domaine Du Clos De Sixte Lirac

Chablis l'Eglantière

Ett torrt, friskt och fruktigt vin med ren, fräsch frukt och lång, elegant eftersmak.

Laxtartar med sojamajonnäs

Len och god tartar med syrliga och salta tillbehör, en toppmatchning till torrt mousserande och champagne!