Barens salt och peppar

Varför heter den örtiga drycken Angostura, vad består den av och varför har den lilla flaskan för stor etikett ? 

Text: Henrik Emilson Foto: Tomas Monka

Angostura bitter är en klassisk ingrediens i drinkar och också älskad av många som en smakförhöjare i mat – men visste du att den från början var en medicin? Så här var det: År 1820 flyttade den tyske doktorn Johann Siegert till Venezuela för att arbeta som överläkare i frihetshjälten Simón Bolívars armé. Han var stationerad i Angostura, staden som i dag heter Ciudad de Bolívar, och gillade att experimentera med örtblandningar. Fyra år efter ankomsten hade han den perfekta formeln för sin ”amargo aromatico” som soldaterna fick som medicin för magont. Han namngav sin ”bitter” efter staden han tillverkat den i – och Angostura Bitter var född. På 1850-talet började Johann Siegert exportera drycken till England, Karibien och USA. Hans tajming var perfekt, för bara några år tidigare kom det första drinkreceptet där bitters ingick. 

1870 dog dr Siegert och hans söner Carlos, Alfredo och Luis tog inte bara över verksamheten, de flyttade den även till det politiskt mer stabila Trinidad 1875. Nu var de redo att serva världens barer med sin bitter. Under 1900-talet blev så kallade American Bars på hotell som Savoy i London och Ritz i Paris ett begrepp. Här var cocktails en central del av konceptet och i Savoy Cocktail Book från 1930 fanns flera recept där ett stänk Angostura Bitter gav drinkarna en djupare smak och mer karaktär. Till exempel Pink Gin, Manhattan, Old Fashioned, Daiquiri, Martini och Champagne Cocktail – klassiska drinkrecept som lever vidare än i dag. Det är därför inte konstigt att många framstående bartenders kallar den lilla flaskan för barens salt och peppar. Många har också varit nyfikna på receptet för Angostura Bitter, men det är en väl bevarad hemlighet. Örterna plockas i England, packas i kodade säckar och transporteras sedan till Trinidad där tillverkningen fortfarande sker. Fem personer preparerar ingredienserna i ett rum som lämpligt nog kallas ”Helgedomen”. Efter att örterna malts tippas de ner till ”The Bitter room” där de blandas i en perkolatortank med 97-procentig alkohol som extraherar smakerna. Blandningen flyttas till en ny tank där brunt socker och karamellfärg tillsätts. Slutligen späds blandningen med destillerat vatten ned till 44,7 procent. Nu kan drycken buteljeras och det görs i flaskor med den karaktäristiska ”lite för stora” etiketten. 

Men varför används en för stor etikett? Det undrade nog bröderna Siegert också när de efter faderns död skulle ordna en ny etikett till familjens bitter inför en designtävling. En av dem ansvarade för flaskan och den andra designade etiketten. Uppenbarligen var interkommunikationen inte den bästa, för när etiketten skulle klistras på flaskan visade det sig att den var för stor. Vid det laget var det för sent att göra en ny, så flaskan skickades in som den var till tävlingen och vann föga förvånansvärt inte tävlingen. Men en jurymedlem tipsade bröderna om att de kunde vända misslyckandet till produktens fördel. I dag har etiketten blivit Angostura Bitters signum. Angostura har behållit sin produkt som den är i nästan 200 år. Men 2007 kom Orange Bitters. Den alkoholsvagare bittern på 28 procent fungerar mycket bra med vodka, gin och whisky och ger ett djup till romcocktails. Orange Bitters fungerar precis som sin äldre släkting också mycket väl i matlagning. Med sina snart 200 år på nacken är Angostura Bitter en riktig smakklassiker och flaskans design har blivit ett känt inslag i barer världen över.

 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Kalorier i alkohol

Många människor vill leva hälsosamt och funderar kanske över sin vikt. De flesta av oss har ett hum om vad som är bra att stoppa i sig när det gäller socker, fett och kolhydrater. Men hur är det egentligen med alkohol – är ett glas vin, en öl eller en snaps en kalorifälla? Ett vin som upplevs som

Casisano Duo Selection

Exklusiv duopack med Casisano Rosso di Montalcino 2015 och Casisano Brunello di Montalcino 2011!

Ostfylld ravioli med parma och salviasmör

Lättlagad pastarätt med mycket smak.