Besök Tommasi-spa!

Kurorten Sätra Brunn är en bildskön oas med anor från 1700-talet. Hit finns det skäl för mat- och vinvänner att vallfärda. Här är Tommasi kung både i spa och i glas, och man erbjuder som enda spa i landet behandlingar med produkter gjorda på Tommasis viner.

Tystnaden är slående. Det är nästan så att gruset under skorna ger eko för varje fotsteg. 1700- och 1800-tal känns påtagligt i de 110 träbyggnader som vilar varsamt utslängda över det 60 hektar stora brunnsområdet. Och allt, med den Västmanländska naturen som fond.

En och en halv mil från Sala, knappa fyra från Västerås, finner man Sätra Brunn. En kurort som i över 300 år omfamnat gäster som törstar efter rekreation, stillhet och socialt umgänge. Idag kommer besökare både vardag och helg. Konferenser, bröllop, fester och privatpersoner. Alla med gemensamt att de vill njuta av vad Sätra Brunn erbjuder – en bildskön oas med påtagligt lugn. Vällagade måltider av närodlade ekologiska råvaror med perfekt anpassade viner till, och avkopplande massage och olika spabehandlingar.

Det hela började när provincialmedicus, dåtidens distriksläkare, Samuel Skragge besökte källan år 1700. Då vattnet visade sig hålla så hög kvalitet, tack vare bergarterna i de närbelägna rullstensåsarna, beslöt han raskt att anlägga en hälsobrunn. Och resten är en avkopplande historia.

155 bäddar finns. Bor gör man i hotelldelen Skogsgården i sekelskiftesstil, eller i brunnslogi – då i något av områdets 1700- och 1800-talshus. Enkelt, men unikt och med en golvande charm. Och du, det finns ett rum i en byggnad där det sägs att det spökar också!

I områdets spaavdelning finns 34-gradig pool, ångbastu, bubbelpool, gym relax och sist men inte minst – Sätra Brunns spa. Här erbjuder man, som enda spa i hela Sverige, spabehandlingar med Tommasis viner i huvudrollen. Vinprodukterna är framtagna av Tommasis vingård och Quaranta Hotel.

Amarone- och Valpolicellavinerna är rika på reservatrol, en kraftfull antioxidant med anti age-affekt. Vinerna innehåller även andra ämnen som verkar stärkande och uppstramande på huden. Alla dessa ämnen tillsammans, ihop med vegetabiliska och eteriska oljor ger produkter som ökar hudens elasticitet och lyster. Produkterna tillverkas i Italien med viner från Tommasi vingårdar i Valpolicella, berättar Gunilla Wåhlberg.

Här ges ansiktsbehandlingar såsom anti age med Amarone och rengörning med Valpolicella. Under 50 minuter kan dina bena bli som pånyttfödda med en unik behandling för trötta och tunga ben, med produkter som är berikade med både Amarone och Valpolicella-vin: Peeling med malda druvkärnor och massage med ett kärlstärkande serum följs av lermask och svalkande lindor och avslutningsvis en lotion.
Åker du hit med en partner eller vän, prova ”Duo de Vino”, en vinbehandling för två med fotbad, hand- och skalpmassage med vinprodukter samt ett glas Tommasi att njuta under tiden.
Men att åtnjuta Tommasis viner går givetvis även på traditionellt vis – från glas. Sätra Brunn har tre matsalar och uteservering under somrarna. En kravmärkt frukost bjuds i Skragges Matsal, a’ la carte på närodlade och ekologiska råvaror kan avnjutas i Traktören. Här utmärker sig Tommasi på vinlistan. Särskilt utvalda viner ifrån Tommasi finns som vinpaket att njuta till samtliga rätter genom hela måltiden. Riktiga prestigeviner från producenten finns, och många nya bekantskaper med producenten kan även stiftas på glas.
Sätra Brunn är ett mångfacetterat besöksmål. Avkoppling, harmoni och njutning för insida och utsida. För kropp, själ och inte minst gom. Som en enda stor, varm omfamning. Prova själv få du se!

Sätras hälsobrunn
I hjärtat av området finner man en kapelliknande byggnad. Det är här Sätra Brunns alldeles egna brunnshus där hälsobrunnen är anlagd. Ända sedan upptäckten år 1700 har man tappat välgörande mineralvatten, med naturliga finstämda bubblor, direkt från källan. Vattnet från Sätra Brunn är ett av få i landet som faktiskt får kallas för just mineralvatten. I vattnet finns järn, mangan, kalcium, natrium, kalium, kisel, magnesium, klorid, sulfat och radium. Vattnet genomgår endast en filtrering innan det tappas upp i en stilla och i en naturligt bubblande variant. Och du, det går att provsmaka källvattnet naturligt direkt på plats i brunnshuset. Missa inte!

Vad vore väl Sätra Brunn utan sitt alldeles egna spa?
Spaverksamhet har man bedrivit sedan starten på 1700-talet, och dagens spabyggnad ligger mjukt inbäddad i den pittoreska prunkade skogslikande parkmiljön. Här finns en härligt ljum pool uppvärmd till 34 grader, en bubbelpool, bastu och ångbastu, gym, solarium, relaxavdelning och servering med rättigheter. Och sist men inte minst – behandlingar! Individuellt eller i par. Som enda spa i Sverige erbjuder man unika vinbehandlingar där produkterna innehåller just vin från Tommasi. Ett måste om du åker hit!

Mat och dryck
För dig med en faiblesse för god mat och dryck, är Sätra Brunn ett givet besöksmål. Här lagas rätter med mycket kärlek och varsam hand, och med närodlat och ekologiskt som ledstjärna. Om somrarna bjuds in till en stor uteservering, som blivit omåttligt populär, inte minst för sina grillkvällar. Då solen kikar fram får den ombonande innergården både närboende och mer långväga gäster att vallfärda hit. På Sätra Brunn finns inte mindre än tre matsalar – alla med tidstypisk och omhuldande inredning: I Skragges matsal dukas en kravmärkt dignande frukostbuffé, upp att avnjutas i skenet av levande ljus. I Traktören bjuds smaklökarna till dans. Här är det a’ la carte som gäller. Menyn byts säsongsvis och bjuder traditionellt nordiska rätter men med både guldkant och tvist. 

Vad sägs till exempel om en meny med jordärtskockssoppa med sidfläsk och päron, renfilé med murkelkompott, röding med lime och kräftröra och en trippel i hemgjorda tryfflar? Även särskilda menyer finns för de som väljer att lägga sina högtider, firande och jubileer för större sällskap här!
På vinlistan är Tommasi kung. Särskilt utvalda viner ifrån denna italienska demonproducent finns både som vinpaket i olika klasser. Här trängs hela skalan, från de lite mer lättillgängliga publikfavoriterna till riktiga prestigeviner från Tommasi - och många nya bekantskaper med producenten kan även stiftas på glas.
 

Mer information, hur du hittar hit och för att boka: satrabrunn.se

Taggar 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Guldkorn i Sälenfjällen

Under fjäll- och skidentusiasternas absolut högsäsong vårvintern, har Grapevine-redaktionen rest till Sälenfjällen. Här är möjligheterna till mat, dryck, afterski och fika nästan oöverskådligt. Vi bestämde oss för att hitta några av de absoluta guldkornen. Italien i Sälen Alldeles vid högfjällets

Adventsgott!

Oavsett om du väljer att servera traditionell glögg eller den varma cognac-drinken Hine Hot Appel på advent så är det trevligt med tilltugg.