Danilo Restaurang Bar & Café i Göteborg

Danilo restaurang, bar och café. Ett namn att lägga på minnet och ett koncept som är svårt att glömma efter att man satt sin fot innanför restaurangens väggar. Sedan starten år 2006, huserar verksamheten i filminspirerad miljö, i samma byggnad som Filmstaden Bergakungen i Göteborg. Det är därför inte helt opassande att hela koncpetet flörtar med hela Hollywood’s filmfotografi och historia. Bara namnet i sig härstammar från Danilo Donati, en oscarsvinnande ljussättare, kostymör och scenograf.

Hela atmosfären andas filmduk, castings och scenografi, som gäst befinner du dig mitt i strålkastarljuset. ”All lights on you” är även Danilo restaurang, bar och café’s ledord, och kanske är det bland annat därför restaurangen alltid är fullsatt, just för att du som gäst alltid känner dig i fokus och väl omhändertagen. Danilo restaurang, bar och café är en plats för dig som söker skönt barhäng en mysig fika eller lång middag, även för dig som är på väg på väg ut i nöjes- och evenemangs Göteborg.

Jag träffar Fredrik Sönne, VD och grundare Danilo restaurang, bar och café, en gråkall novembermorgon på restaurangen när preppandet för lunch är i full gång. Trots att lokalen vid den här tiden är tom på gäster, är det svårt att inte föreställa sig varför stället blivit så populärt. Det är de små detaljerna som gör det, som skapar en genomtänkt röd tråd. T.ex. har alla rätterna i menyerna döpts efter filmer och skådespelare. Det sker även en otroligt cool filmvisning på toaletterna, och hela lokalens ljussättning och tema ändras utefter Bergakungens filmpremiärer, matcher och evenemang på Scandinavium, men även efter säsong och högtider. För att nämna några detaljer.

Beror konceptet på lokalens läge eller är det så att du själv är en filmfantast och skapade konceptet därefter?

– Vi visste när vi köpte lokalen, att den var i anslutning till SF, det var därför naturligt att använda det temat. Vi reste faktiskt till USA, till bland annat Miami, Las Vegas och New York för att få inspiration. Det stod klart redan då, 2006, att vi ville satsa på ett film-koncept, att vi på så sätt kunde skapa en genuin historia med verkliga karaktärer. Väl hemma fick vi sedan hjälp av STYLT (experter på kreativa koncept/storytelling inom restaurang och turism), som skapade restaurangmiljön åt oss.

Som gäst får du, vid ett Danilo besök, en show före showen kan man säga, eftersom ni växlar teman efter filmpremiärer och evenemang i närheten?

– Haha, ja det kan man säga. Vår restaurang ligger mitt i nöjesepicentrum, ofta är gästerna på väg att se en film eller en show. Dessutom är vår personal väldigt engagerad och kreativ, det är högt i tak och på personalens egna initiativ så skiftar de ofta ”klädnad” beroende på tema. Under Halloween var temat såklart skräck, men just nu gäller James Bond. 

Som den skräckfilmsfantast jag är, föll jag lite för Freddy Kreugers Steak Tartare på menyn, trots att jag egentligen äter mest vegetariskt. Men om du skulle välja 3 rätter från er meny som verkligen representerar er, vilka skulle det vara?

– Vår meny är ganska omfattande, just för att vi har en bred målgrupp med olika smak och tycke. Menyn idag täcker in tre olika kök; italienskt, amerikanskt och asiatiskt. Jag skulle föreslå Bulgogi, en koreansk nationalrätt med Kimchi som är väldigt unik i smaken, och till det asiatisk sallad men jag förselår även att du provar olika ”sharing” rätter med sushi och dumplings.

Danilo Restaurang, bar och café firar nästa år 10 års jubileum. Under åren har de fått ett antal fina utmärkelser. Att döma av juryns motiveringar, får man känslan av att de verkar ha kul på jobbet, att de har en härlig företagskultur och en lojal personal som trivs. 

Vad tror du är receptet på er framgångssaga? 

– Vi har jobbat väldigt hårt med det fysiska rummet, upplevelsen och att gästen skall känna sig väl omhändertagen och i fokus. Vi värderar ”mjukvara” otroligt högt, vi vill ha en personal som känner sig lika omhändertagna, att alla känner sig delaktiga och att det finns utrymme att utvecklas. Vi fick tidigt en mycket bra företagskultur, vilket är allas förtjänst och det är jag mycket tacksam över.

Danilo Restaurang, bar och café korades även nyligen till ”Årets uppstickare” av Business Region Göteborg. Temat var just inspiration och motivation, och juryns utlåtande var att de”visar drivkraft, mod och även sticker ut i så motto och satsar på ett annorlunda koncept”. 

Framtiden verkar onekligen se ljus ut för er. I samband med det här fina priset gick ni ut med meddelandet att ni är en expanderingsfas, där samma koncept skall öppnas på flera orter runt om i landet. Vill du berätta lite mer om detta?

– Ja det stämmer, men var, när och hur väljer vi för tillfället att hålla hemligt.

Om man skulle välja ett ord som får sammanfatta Danilo restaurang, bar och café och koncept, är det genuinitet, trots influenser från glamorösa Hollywood. Jag avslutar den här intervjun precis som jag påbörjade den, med meningen ”Danilo Restaurang, bar och café. Ett namn att lägga på minnet”. Vad exakt som kommer ske i framtiden är alltså i dagsläget hemligt, men med all säkerhet följer expanderingen samma linje som nuvarande restaurangupplevelse.

Catharina Hedfors

Bartips: 3 bra barer värda att besöka

 1. Duå

Storgatan, Umeå

Dagtid är det en delikatessbutik. Kvällstid huserar även vinbaren Råvarubaren och lönnbar Open/Closed i lokalen. Signaturdrinken, M90, anspelar på svenska militären och drinken är kamouflerad som en rysk ubåt i Stockholms skärgård – smaken ändras beroende på vilken del av toppingen man dricker från. 

duaumea.se

2. Belle Epoque

Södra Skolg. 43, Malmö 

Fransk nostalgi är temat på Möllevångens just nu trendigaste bar. I den mysiga
lokalen, i bistrostil, dricker man klassiska cocktails eller något spännande från husets egenkomponerade cocktailmeny som förändras i takt med årstiderna. Prova t ex den uppfriskande cocktailen Hagia Sofia. 

bellle-epoque.se

3. Toso

Götaplatsen, Göteborg

Som Asien, fast i en modern miljö. Toso flörtar med det asiatiska köket och för oss blev det kärlek vid första ögonkastet. Även Tosos cocktails är en upplevelse med Asien i fokus – prova t ex den kryddiga ”Toso” där gin blandas med autentiska kryddor som sancho- och tamorpeppar, lime, och chili. 

toso.nu

Elisabet Widell & Catharina Hedfors

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vårmiddag med nordiska smaker

När det drar ihop sig till påsk och andra vårliga högtider brukar vi duka fram sill. Överraska med en ny variant – matjessillsallad med snaps i form av fatlagrad finsk gin. Bjud sedan på lamm, primörer och ett kryddigt rött vin.

Tommasi Surani Atlas Organic

Nu i ny design Tommasi Naturae

Halstrad carpaccio på grillad pilgrimsmussla

Serverad med grön sparris, brynt smör och löjromsvinaigrette.