Det goda med vinet börjar redan vid skörden

Du vet hur det är. Normalt när du läser om vin så är texterna fyllda med superlativ om dofter och smaker. Så skulle vi också kunna göra, för den nya årgången av Lyngrove Pinotage är riktigt bra.

Men, vi har något annat att berätta. Något betydligt viktigare.

Och det handlar om hur innehållet är producerat. Häng med oss genom några viktiga punkter…

#1.

Druvorna i Lyngrove Pinotage kommer från hållbara förhållanden för att värna om människa och miljö.

#2.

Vinet är veganvänligt. Inga animaliska produkter har använts vid framställningen. Nu kanske du undrar vad det skulle kunna vara?! Jo, när man ska göra vinet klarare, det vill säga ta bort partiklar från vinframställningen så är det vanligt att använda äggvita eller något annat animaliskt som t ex gelatin. Proteinet i äggvitan drar till sig partiklarna och sjunker till botten där det sedan kan avlägsnas. I Lyngrove Pinotage har man istället använt bentonit som är en vulkanisk lera.

#3.

Både odlingen och produktionen tar stor hänsyn till miljön. Vingårdarna där druvorna i Lyngrove Pinotage kommer ifrån ingår i olika projekt tillsammans med WWF Conservation Champion för att bevara den biologiska mångfalden i närliggande våtmarksområden.

  • Man använder inga skadliga bekämpningsmedel.
  • Man har infört buffertzoner och skydd av utrotningshotade arter.
  • Man följer även den sydafrikanska standarden IPW som innebär att vinet ej får innehålla några otillåtna ämnen samt skyddar naturen.

#4.

Arbetsförhållandena för alla inblandade följer ILO-konventionerna för mänskliga rättigheter, vilket bland annat tar hänsyn till hälsa och säkerhet.

#5.

Bra ekonomiska villkor ger alla en trygg och hållbar inkomst. Lönerna ligger som lägst i nivå med lagstadgad minimilön och arbetsgivaren bistår med boende om det skulle behövas. Dessutom ger arbetsgivaren de anställda rätt och möjlighet att gå med i en fackförening.

#6.

Del av överskottet investeras i lokalsamhället och verksamheten, till exempel i hälsovård och utbildning. Vingården där vinet odlas har bland annat skapat en skola och förskola som de anställdas barn kan gå i.

Bra för miljön. Bra för människorna. Kort sagt: Ett schysstare vin, helt enkelt.
 

Så luta dig tillbaka och njut. Ditt vin är producerat med omtanke. Mycket omtanke.

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Sommelieren svarar: Rött vin till fisk?

Kan man dricka rött vin till fisk? Magnus Edgren är försäljningschef på Hermansson & Co och en av Grapevines sommelierer. Han tycker att rött vin fungerar utmärkt till fisk, om man väljer rätt vin. Kan man dricka rött vin till fisk? Och i så fall, vilket vin ska man då välja? – Det kan du

Tommasi Perla Pinot Nero Brut

Bubblare i appassionatofamiljen!

Pasta med stark tomatsås

En klassisk pastarätt som är vanlig i Rom. Här har vi bytt ut bucatini, ihålig spaghetti, mot den trevliga breda pappardellepastan.