Dryckesprofilen Alf Tumble

Han blev utsedd till Årets Dryckesprofil 2016 och är sommelier, vinskribent och författare, men även dj. Och nu vill han sprida en mindre snobbig vinkultur genom boken ”Vin – så funkar det”. 

Låt oss börja från början. Alf har alltid gillat att skriva, utbildade sig till copywriter i tjugoårsåldern och började jobba på reklambyrå. Samtidigt blev DJ-jobben fler och kring millennieskiftet gjorde han ofta klubbspelningar i Sydeuropa. Innan spelningarna, som startade sent, njöt han av långa middagar med vin och upptäckte snart skillnaden mellan italienska och spanska viner. Han började förstå dryckens betydelse för gastronomin, ville förkovra sig och anmälde sig till Restaurangakademins sommelierutbildning.

Det ena gav det andra. Alf slutade med reklam, surfade på den första bloggvågen och började skriva för matsajten Taffel och vinmagasinet Livets Goda. En dag hörde ett bokförlag av sig och ett år senare debuterade han med den praktiska handboken Drick! Boken blev kritikerrosad och hyllades för det unga pigga tilltalet.

– När jag skrev Drick! var jag mitt i passionen och ville dela med mig av allt jag visste om vin, öl och sprit. Jag tror det var tack vare den boken som jag fick jobbet som vinskribent på Dagens Nyheter.

När Drick! släpptes som ljudbok hade artisten Petter, som då pluggade till sommelier på Vinkällan, boken i hörlurarna i turnébussen. Och återigen gav det ena den andra.

– Han hörde av sig och frågade om vi kunde ses. Vi bodde nära varandra så han kom över på ett glas. Vi klickade direkt. Och nyligen släpptes boken Vin – Så funkar det, som vi skrev på ett kafé några tidiga morgnar innan barnen vaknade.

Boken utforskar vinvärldens alla hörn, tipsar om underbara mat- och vinkombinationer och tar även upp vin ur ett populärkulturellt perspektiv. Dessutom innehåller den listor på bra filmer, låtar, böcker och instragramkonton med fokus på vin.

– Syftet med boken är att göra vin mer tillgängligt. Vin ska vara kul, inte bara något exklusivt för vinnördar. Så koppla på upptäckarlusten när du köper vin och våga tänka utanför boxen. En bra början är att utgå ifrån vinets adress. Tänk ut ett område som verkar spännande, kanske har du varit där på semester, och börja prova vin därifrån. Det sätter vinet i ett sammanhang och är mer lärorikt än om du väljer gamla säkra kort.

Alf har koll på trender och tror att vi även i sommar kommer att dricka rosévin, fast ännu blekare än förra sommaren. Han tror också att sockerstint rödvin sakta är på väg ut från Systembolagets hyllor och att vi kommer återupptäcka friskt, torrt vitt vin och välja lägre alkohol framöver.

Hur ser framtiden ut?
– Nästa projekt är redan igång. Det är filmer på temat vin, lite samma tänk som i nya boken; roligt, lärorikt och lättillgängligt. Vin ska ju vara kul! 


Vinn boken
Är du sugen på att läsa Alf Tumbles och Petters bok ”Vin – så funkar det”? Var med och tävla av 3 exemplar av boken. Allt du behöver göra är att skicka en kort motivering varför du vill vinna boken till info@grapevine.se. Vi vill ha ditt svar senast 1/5. Vinnarna meddelas per e-post. Lycka till! 

Text: Elisabet Widell Bild: Roland Persson

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Besök Tommasi-spa!

Kurorten Sätra Brunn är en bildskön oas med anor från 1700-talet. Hit finns det skäl för mat- och vinvänner att vallfärda. Här är Tommasi kung både i spa och i glas, och man erbjuder som enda spa i landet behandlingar med produkter gjorda på Tommasis viner. Tystnaden är slående. Det är nästan så

Potatis- och jordärtskocksgratäng

En god gratäng som är ett smakrikt alternativ till julens traditionella Janssons Frestelse