Eldsjälen Johan Åkerberg

Han har rest mycket, är extremt nyfiken och har ätit det mesta – till och med levande bläckfisk. Vi träffade den modige och entusiastiske kocken Johan Åkerberg och pratade om sydkoreansk mat, bulgariska musslor och om den heta trenden att röka mat.

Johan Åkerberg har varit road av matlagning sedan barnsben, ett intresse som fördjupades under ett sommarjobb på en restaurang på Utö. I slutet på 90-talet tog Johan en fil kand på restauranghögskolan i Grythyttan. Idag har han många järn i elden. Han gör recept och utvecklar koncept till olika matvarumärken, hjälper restaurangkedjor att förnya sina menyer och ser till att Ving får en lagom lokal touch på maten på All Inclusive-hotellen. Dessutom gör han kokböcker, massor av kokböcker. Under eget namn har han bl a givit ut succén ”Gör Korv!”, men han har även haft ett finger med i spelet i alla Pluras böcker. 

 

Lärde sig allt om rök 
I sin nya bok ”Rök”, som kommer i maj, gör Johan en djupdykning in i rökens dimmor och lär ut allt om den uråldriga tekniken som blivit het på nytt. Boken tar upp allt om rökning – tekniker, utrustning och förberedelser. Här finns också tabeller med temperaturer och tider, allt för att nybörjaren ska lyckas. 

– Jag nördade in mig fullständigt när jag gjorde research. Jag har säkert en meter med rökböcker från hela världen därhemma och for runt i landet för att träffa olika rökproffs. Sedan har jag experimenterat. Jag har nog rökt allt som går att röka, från sniglar till spädgris, men även tillbehör, desserter och nötter. Allt får en extra smakdimension av rök, berättar Johan. 

 

Favoritresmål?
– Korea med sin fascinerande matkultur. Här är det t ex inga konstigheter att äta levande bläckfisk eller grillad tarm. Korea har underbar streetfood och är det asiatiska grillade köttets epicentrum. Många restauranger har en inbyggd grill i borden och när köttet är klart kommer en servitör och trancherar med sax. Det är helt genialt! 

Var äter du skaldjur?
Otippat upptäckte jag att det bulgariska köket inte bara har bra meze och helstekta djur, utan också underbara skaldjur. I Dalboka finns en musselfarm vars restaurang serverar magiska musselrätter. 

 

Rött eller vitt?
Då jag ofta lagar mat med asiatiska toner blir det mest vitt, gärna en Riesling eller Gewurztraminer. Min röda favoritdruva är definitivt Pinot Noir. 

TEXT: Elisabet Widell FOTO: Isabelle Hasselberg

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Glöggtider

Förnya julfesten eller adventsminglet med hemgjord vit eller röd glögg. Servera glöggen med lyxiga julsnittar som är så goda att gästerna kommer be om receptet.

Berton Vineyards The Bonsai

Ett fylligt och fruktigt vin med välintegrerade fattoner och mjuka tanniner

Svärtad racletteburgare med picklad pärllök, persilja och citronolja

Vegoburgare går att variera i oändlighet. I den här otroligt goda varianten spelar ost, pärllök och citron huvudrollen.