Expert på champagne

Maya Samuelsson är sommelier och expert på mousserande vin. Hon undervisar på familjeföretaget Vinkällan och tipsar om vin i TV4. Här berättar hon hur det hela började – att vin har funnits i hennes liv sedan barnsben.

Maya var bara ett halvår gammal då hon besökte sin första vingård och redan i tonåren hade hon bockat av Alsace, Mosel och Bourgogne från sin bucketlist. Förklaringen heter Dick Samuelsson, Mayas pappa, som under hennes barndom bland annat var ansvarig för kvalitetssäkring och internutbildning på Vin & Sprit. Och hans intresse spillde över på barnen.

– Pappa uppmuntrade mig och min bror att öva våra doft- och smaksinnen. Han fick oss att lukta på allt – löv, regnvåt asfalt, cykeldäck. På helgerna fick vi läsk i svarta glas och smakade oss fram till vilken sort det var, berättar Maya.

Båda Maya och hennes bror kan idag titulera sig som sommelier.

Klar sommelier redan vid nitton
Maya tog examen ett år före hon fick handla på Systembolaget. Hon fyllde på med ännu mer kunskap genom en bartenderutbildning och arbetade sedan några år som bartender, barchef och sommelier på restauranger i Stockholm,Göteborg och Båstad. Idag undervisar Maya på Vinkällan Dryckesutbildningar där pappa Dick är rektor och mamma Britta är VD.

– Många reagerar när jag berättar att jag arbeta i ett familjeföretag, och undrar hur det är att och jobba med sina föräldrar. Det är lustigt, ingen skulle ställa den frågan i ett vinproducerande land. Där är det snarare en förutsättning att man jobbar tillsammans, konstaterar Maya, och tillägger att hon ser det som en förmån att få arbeta nära familjen. Maya är specialist på mousserande vin och i hennes kylskåp finns alltid bubbel.

– Champagne är mycket matvänligt. Prova till exempel ett glas champagne
till lagrad ost som comté, gruyere och västerbotten, eller till lite fetare salt mat, som fläsksida. Det är fantastiskt gott!

Vill du lära dig om vin tipsar Maya om att Vinkällan håller kortare kurser. Hon föreslår också att du vid sidan av favoritvinet, köper en flaska från ett annat område eller land.

– Prova vinet till maten. Vilket smakar bäst? Det som blir över sparar du i kylen och provar till en ny rätt. Kanske tycker du annorlunda nästa gång?

Maya är tävlingsmänniska och har tagit tre medaljer i Sommelier-SM. Senast vann hon Nordic Ruinart Challenge.

– Genom att tävla tvingar jag mig själv att utvecklas både kunskapsmässigt och på ett personligt plan.

Tog över efter Bengt Frithiofsson
Maya älskar att undervisa och ser Nyhetsmorgon som en möjlighet att utbilda människor inom dryck.

– Det var Frithiofsson som rekommenderade mig till TV4. Han ville bryta mönstret att så många vinexperter var gubbar. Han var som en mentor och det första året jobbade vi ihop. Bengt är en fantastisk person som har gjort mycket för att öka vinintresse i Sverige. Jag kommer fortsätta i hans spår och förmedla att vin inte är något snobbigt. Vin är till för att njutas av alla.

Text: Elisabet Widell Bild: Marcus Gustavsson

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vinresa till Portugal och J.P Ramos Vinhos

Följ med på en gastronomisk resa till vinregionen Alentejo. Under en weekend i maj besöker vi den mysiga staden Estremoz och Ramos vingård Vila Santa. Vi provar vin, olivoljor och ost samt njuter av det behagliga klimatet. På den här vinresan besöker vi just Estremoz och vingården Vila Santa. Här

The Black Shiraz

Generöst och smakrikt vin med smak av björnbär, plommon och kryddor.

Pasta Primavera

En fräsch pasta med mycket grönt som passar utmärkt att servera när det är säsong för primörer.