Finstämda fjällsmaker

Olarsgården har länge varit ett populärt tillhåll för både inhemska och tillresta gourmeter. Nyligen skedde ett ägarbyte då Jonas ”Jonas i Sälen” Persson, tog över med övertygelsen att fortsätta sätta Sälenfjällen på den gastronomiska kartan.

Olarsgården är något av ett måste för den som besöker Sälenfjällen. Om inte för att bo över eller äta middag, så åtminstone för att titta in på en lunch, fika eller en läskande dryck i soffan under björnfällen på den inglasade verandan.

Olarsgårdens historia sträcker sig tillbaka till 40-talet då det byggdes och gick då under namnet Olarsängens Pensionat.

Idag är Olarsgården ett fyrstjärnigt året runt-öppet hotell, beläget på fjället i Sälen. Hit vallfärdar även inhemska och tillresta gourmeter för att avnjuta kökskonster i den rustikt smakfulla restaurangen.

Nyligen tog Jonas ”Jonas i Sälen” Persson, över Olarsgården. Den matvurmande entreprenören och kocken från Blekinge har en rad framgångsrika koncept i Sälen på sitt samvete.

Matlagningen kom in i Jonas liv tidigt då lillebror Bengt behövde äta annat än smörgåsar när mamma och pappa arbetade sent. Och yrket kom han in i av en slump. Efter muck i oktober var det försent att hoppa på någon ”vanlig” utbildning så det fick bli sabbatsår. En möjlighet till en utbildning inom tursim dök dock upp, något Jonas far uppmuntrade då han själv alltid drömt om att bli servitör. Det ena ledde till det andra och efter praktik på Hahnehus blev det jobb utomlands, bland annat under ledning av en fransk knivkastade köksmästare på en kändistät finkrog i LA.

Nåväl. Jonas hamnade så småningom i Sälen och via jobb på bland annat Högfjällshotellet och faktiskt – i köket på Olarsgården. På det sistnämnda tog han faktiskt fram vad som är en omåttligt populär lokalkändis på menyn än idag – fjälltoasten. En maffig skapelse med bland annat oxfilé och dijonnäs på surdegsbröd ihop med parmesanpommes.

Nåväl. Nyligen förvärvade Jonas Olarsgården med övertygelsen att fortsätta sätta Sälenfjällen på den gastronomiska kartan.

Köket är nu rejält utbyggt och man kommer hålla öppet året runt. I den rustik smakfulla restaurangen ändras menyn veckovis. Men en handfull klassiker som gårdens egna kändisar, nämnda fjälltoasten, raggmunk och kantarellsoppa, kommer alltid att ha sin givna plats på menyn. I övrigt kan kökskonsten enklast beskrivas som en rustikt men samtidigt mycket elegant vällagad fjällmåltid med stort fokus på lokala råvaror som närproducerat kött och egenplockade bär.  Att det dyker upp älgcarpaccio, gravad röding eller en eller annat rätt på ren är definitivt ingen omöjlighet!

Så har du vägarna förbi Sälenfjällen, se till att svänga förbi gemytliga Olarsgården, beläget bara ett stenkast från Sälfjällstorget.

Mer info på olarsgarden.se

Text: Katarina Sjöström
Taggar 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Året i vingården del 1

En vinodlares kalender- vad händer i vingården under sommaren? Sommarens arbete i vingården består till stor del av att bekämpa skadeinsekter, svamp och andra sjukdomsangrepp på vinrankor och druvor.

Angostura Orange Bitter

Perfekt smaksättare

Timjansrostad kyckling med rotfrukter

Rotfrukterna till kycklingen är både nyttiga och goda, och ger dessutom fina färger på tallriken.