Förgyll med bubbel

Mousserande vin är en solklar stämningshöjare, så varför inte börja festen med bubbel? Här tipsar vi om några favoriter för olika smaker och plånböcker. Vi bjuder också på tre fina smårätter – budget, mellan och lyx, som trivs i bubblande sällskap.

Mousserande vin görs i många stilar och länder, men vad är det som skiljer bubbel från bubbel mer än prislappen? Jo, det handlar om vilken druva som används och hur bubblorna skapas. Champagne framställs enligt traditionell metod – en komplicerad process som ger vinet komplexitet. Bubblorna kommer av att man tillsätter socker och jäst till ett stilla vin och låter det jäsa en andra gång på flaska. Vinet lagras sedan på jästfällningen i minst 15 månader. Under lagringen utvecklar champagne sin karaktäristiska arom av rostat bröd. Champagne får endast tillverkas i området Champagne i Frankrike, och huvudsaken på tre druvsorter – chardonnay, pinot noir, pinot meunier.

I prosecco, som görs i norra Italien, sker den andra jäsningen i ståltank. Vinet lagras sedan i 18–24 månader innan det buteljeras. Prosecco görs på druvan glera och är oftast fruktigare än champagne. Bra aperitifvin för billig peng.

Tyskland har det rätta svala klimatet för att producera mousserande vin. Härifrån kommer till exempel Black Tower Sparkling Ice. Vinet görs genom att man tar fram ett bra basvin och tillsätter kolsyra. Vinets fruktiga sötma framhävs om du serverar det med is.

Text: Elisabet Widell Bild: Mattias Södermark

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vin till lax med passionfruktsås

Hej sommeliern! Tack för en trevlig tidning. Jag vill gärna ha tips på vin till min ugnsstekta lax med passionsfruktsås. Det är en hel del grädde i såsen. Gunilla, Norsjö Svar: Hej Gunilla! Vilken otroligt spännande rätt du ska laga – blir det lyckat måste du skicka in ditt recept till oss. Nu till

Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella

Rött, sött och gott till ost samt dessert!

Moules – Un moment like this

Moules marinière, vinkokta musslor, är bland det läckraste det sydfranska köket har att bjuda på. Prova Mattias Larssons recept som han kallar ”Moules – Un moment likes this”.