Förgyll med bubbel

Mousserande vin är en solklar stämningshöjare, så varför inte börja festen med bubbel? Här tipsar vi om några favoriter för olika smaker och plånböcker. Vi bjuder också på tre fina smårätter – budget, mellan och lyx, som trivs i bubblande sällskap.

Mousserande vin görs i många stilar och länder, men vad är det som skiljer bubbel från bubbel mer än prislappen? Jo, det handlar om vilken druva som används och hur bubblorna skapas. Champagne framställs enligt traditionell metod – en komplicerad process som ger vinet komplexitet. Bubblorna kommer av att man tillsätter socker och jäst till ett stilla vin och låter det jäsa en andra gång på flaska. Vinet lagras sedan på jästfällningen i minst 15 månader. Under lagringen utvecklar champagne sin karaktäristiska arom av rostat bröd. Champagne får endast tillverkas i området Champagne i Frankrike, och huvudsaken på tre druvsorter – chardonnay, pinot noir, pinot meunier.

I prosecco, som görs i norra Italien, sker den andra jäsningen i ståltank. Vinet lagras sedan i 18–24 månader innan det buteljeras. Prosecco görs på druvan glera och är oftast fruktigare än champagne. Bra aperitifvin för billig peng.

Tyskland har det rätta svala klimatet för att producera mousserande vin. Härifrån kommer till exempel Black Tower Sparkling Ice. Vinet görs genom att man tar fram ett bra basvin och tillsätter kolsyra. Vinets fruktiga sötma framhävs om du serverar det med is.

Text: Elisabet Widell Bild: Mattias Södermark

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Alentejos kök

Här bjuds det inte bara på utmärkta viner. Alentejo har även ett rikt kök, framför allt känt för sina mustiga och smakrika grytor som fått puttra länge på spisen.

Spenat och bönsallad med fetaostkräm

Frossa i en härligt matig sallad gjord på matvete, spenat, bönor, tomater, rödbetor, paprika smaksatt med färsk vitlök.