Fröken Smilla

När Smilla Luuk var fem år fick hon diagnosen celiaki, glutenintolerans. Men i stället för att knapra riskakor började hon experimentera vid bakbordet. I dag är Smilla 20 år och har nyligen kommit ut med sin tredje kokbok med glutenfria recept.

Det är lika bra att vi tar det direkt så har vi det avklarat. Ja, Smilla Luuks pappa är programledare i ett av SVT:s största nöjesprogram. Nu till henne. För femåriga Smilla var diagnosen glutenintolerans en katastrof. Hon älskade att baka och drev redan ett kafé hemma i vardagsrummet.

– Jag ville inte nöja mig med något sämre bara för att jag var glutenintolerant, men att baka utan vetemjöl visade sig vara svårt. Mina kanelbullar döptes om till studsbollskakor och den glutenfria pizzadegen var ett kladdigt monster, berättar Smilla.

Men hon gav inte upp. Efter några år hade hon experimenterat fram några riktigt goda kakor och härliga bröd. Recepten var skrivna på post-it-lappar som låg huller om buller i en kökslåda. För att få bättre koll och för att kunna dela med sig av sina favoritrecept startade hon en blogg.

– Jag var då tolv år. Till en början var det bara mamma och pappa som följde bloggen, men tajmingen var rätt. Helt plötsligt blev det trendigt att äta glutenfritt och många upptäckte min blogg. En dag hörde ett bokförlag av sig och frågade jag ville göra en kokbok, berättar Smilla och spricker upp i ett leende.

Smilla bakar glutenfritt släpptes 2013 och blev en succé och boken gavs ut även i Finland, Danmark, Tyskland och USA. Sommaren 2015 kom uppföljaren, Smilla lagar glutenfritt. Medan Smilla gick samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet, pluggade hon parallellt till kock.

– Jag blev trött på att ständigt bli ifrågasatt, framförallt av gubbar som undrade vad jag kunde mer än att baka små kakor.

Så nu är jag kock, konstaterar Smilla.

När vi träffas har hon precis släppt sin tredje bok Smilla firar glutenfritt.

– Jag får ofta frågor om jag har recept på glutenfri festmat. Folk saknar ofta bra glutenfria alternativ till midsommartårta, vörtbröd, västerbottensostpaj och lussebullar. Så jag bestämde mig för att göra en bok med mina bästa recept för årets alla högtider och fester.

Trots att hon bara är 20 år har Smilla hunnit med mycket. Hon har bakat semlor på Nyhetsmorgon på TV4, har en egen youtube-kanal och håller ofta bakkurser för både barn och vuxna. Men just nu läser hon marknadsföring och grafisk formgivning på Columbus State University i Georgia.

– Det är lite som att jag har tagit ett sabbatsår från min karriär. Jag tror det är nyttigt för mig att få zooma ut, få lite distans och längta efter att bara jobba med mat och bakning igen.

Hur är det att heta Luuk, undrar jag?

Smilla skrattar.

– Den frågan får jag alltid. Jag är glad över min familj och att den stöttar mig. Och det är klart att det hade varit lätt att dra i pappas kontakter, men vi kom tidigt överens om att han inte skulle hjälpa mig. Jag vill inte bli känd för att vara någons dotter. Jag är Smilla och glutenfritt är min grej.

Text: Elisabet Widell Bild: Ulrika Pousette

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Marockansk middag hemma hos Markiz

Hemma hos matprofilen Markiz Tainton doftar det kryddor i hela köket. Hennes festmat är en mix av marockanska och svenska smaker. Kryddnejlika, kanel, torkad ingefära och saffran är några av favoritkryddorna.

BLT-sandwich

BLT står för ” Bacon, Lettuce and Tomato”, alltså bacon, sallad och tomat. En klassisk amerikansk smörgås som mättar precis lagom i alla lägen.