Gin & Tonic- trendigaste du kan dricka just nu!

Det började som en malariamedicin, blev sedan en standarddrink och är nu bland det trendigaste man kan dricka. Här kikar vi närmare på historien bakom Gin & Tonic och tipsar om tre bra gin-sorter som alla ger sin egen touch på den klassiska drinken.

AV: ELISABET WIDELL

❖ ALLTING BÖRJADE på 1600-talet då en holländsk läkare vid namn Franciscus Sylvius behandlade gikt och gallsten genom att blanda i krossade enbär i brännvin. Medicinaldrycken, som ursprungligen kallades Genever efter det latinska namnet på enbär, kom till England med holländaren William III i slutet av 1600-talet. Drycken blev snabbt populär, inte minst på grund av att det brittiska parlamentet tillät fri produktion av gin samtidigt som importerad sprit beskattades hårt. Britterna började göra gin av allt korn som inte dög att brygga öl på och tusentals ”ginhak” öppnades i landet. Under början av 1700-talet tillverkades det sex gånger så mycket gin som öl. Det höll inte i längden. Staten gick in och försökte kontrollera konsumtionen med skatter och lagar, vilket i sin tur startade

en massiv hembränning av gin. Ungefär samtidigt, i en annan del av världen, började erövrarna i Sydamerika att använda pulveriserad bark från kinaträdet som botemedel mot malaria. De hade nämligen snappat upp att indianerna använde barken mot frossa. Hemligheten bakom den magiska barken var det muskelavslappnande ämnet kinin. Erövrarna blandade små mängder av barken med vatten och gav drycken namnet tonic vilket betyder just botemedel. Själva drinken gin & tonic föddes i Indien under det brittiska imperiet då soldaterna behövde ett skydd mot malaria. Botemedlet fanns i tonic, men eftersom soldaterna vägrade dricka den bittra drycken ren blandades den ut med gin. Och vips slank den ner. Resten är historia och visst kan man än idag känna historiens vingslag när man smuttar på en perfekt gin & tonic.

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Grilltider

Äntligen är grillsäsongen igång och enligt flera trendrapporter kommer vi att lägga biffen åt sidan i sommar. Vi hakar på trenden och bjuder här på tre härliga grillrecept med fokus på fisk och grönt. Dessutom tipsar vi om vin som gör grillkvällen komplett. Många drar sig för att grilla fisk för

Tommasi Le Prunée Merlot

Vin från hjärtat av Valpolicella Classico-regionen

Smörgås med chèvre och polkabetor med valnötsvinägrett

En smaskig smörgås med den klassiska smakkombon av betor, chèvre och valnötter.