Glassigt i glaset

På sommarens fester byter Nicole Emson, kvinnan bakom glasskedjan StikkiNikki, gärna gelato mot isglass, spetsad med lite rosa bubbel.

Nicole Emson

Gör: Konditor, kock och grundare av glasskedjan StikkiNikki.

Aktuell med: Öppnade nyligen sin nionde glassbutik på Skånegatan 73 vid Nytorget på Södermalm i Stockholm.

Det började med en liten kiosk vid vattnet. När StikkiNikki först slog upp portarna i centrala Stockholm för tretton år sedan var det inte mycket som gick rätt.

– Jag hade mätt fel så jag fick inte in de dyra glassmaskinerna. Jag var tvungen att såga upp dörren. Och när maskinerna väl var på plats gick säkringarna, elen räckte inte till, säger Nicole Emson, grundaren och ägaren till StikkiNikki.

Men det skulle inte dröja länge innan ryktet om kiosken med de goda glassarna på Tegelbacken spred sig och snart ringlade sig köerna långa. Kanske låg företagets filosofi helt rätt i tiden.

– När jag kom till Sverige 2007 fanns det ett hål i marknaden. Det fanns inget ställe som serverade naturlig och ekologisk glass, säger amerikanskan Nicole Emson, som är uppvuxen i Texas.

Mycket har hänt sedan dess. I dag finns StikkiNikki på nio platser runtom i Stockholm. Här serveras framför allt gelato, glass enligt italiensk metod på mjölk, ägg och socker. Glassen görs dagsfärsk på ekologiska råvaror som är fria från artificiella smak- och färgämnen samt stabiliseringsmedel.

På sommaren gör Nicole gärna glasspinnar, och har även skrivit en bok i ämnet: ”Ice pops: Glass på pinne”.

– Det är roligt och enkelt att göra isglass på pinne. Vem som helst kan göra dem hemma, säger hon.

För Grapevine har hon tagit fram en isglass av Black Tower Pink Bubbly, med smak av jordgubbar, citron och timjan.

– Tanken var att förstärka vinets fruktiga smaker genom att addera bär och örter. Jag älskar att göra glass med vin, det är ett roligt och fräscht alternativ när man vill ha något med mindre alkohol i, säger Nicole Emson.

För den som vill experimentera hemma med att tillverka glass med vin tipsar hon om att läsa Systembolagets beskrivning av vinet.

– Satsa på att förstärka de smaker som redan finns i vinet. Addera hallon, jordgubbar, smultron eller andra bär om vinet är fruktigt och bärigt. Om vinet har toner av choklad, varför inte testa att göra en choklad- och vinglass?

1. Black Tower Pink Bubbly
69 kronor, art. nr 6508
Ett ekologiskt och veganvänligt mousserande rosévin med en pärlande smak med sötma, inslag av geléhallon, jordgubbar och örter och en fruktig doft. Serveras vid 8 grader, som sällskapsvin eller
till sallader.

2. BLACK  Tower Pink Bubbly ALKOHOLFRI
49 kronor, art. nr 1960
Ungdomlig, fruktig smak med inslag av jordgubbar, örter, persika, hallon och citrus

Text & styling: Emmy Lundström Foto: Helén Pe

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Bartips: 3 bra barer värda att besöka

1. Duå, Storgatan, Umeå 2. Belle Epoque, Södra Skolg. 43, Malmö 3. Toso, Götaplatsen, Göteborg

STROH 80%

Starkt och gott!

Honungsmarinad med Angostura

Gott att marinera kött eller kyckling eller varför inte aubergine eller portabella-svamp?