Gott på grillen

Äntligen är grillsäsongen här. Samtidigt som det hemtrevliga oset från träkolen sprider sig i trädgården tar vi ut råvarorna ur kylen – och sätter in rödvinet.

Få saker andas svensk sommar så mycket som att duka ute och grilla sin måltid. Att grilla har utvecklats till något av en folkrörelse och i takt med att åren har gått har även vår matfantasi utvecklats. 1980-talets färdigkryddade och torra flintastekar känns avlägsna – i dag hamnar fisk, skaldjur och vegetariska alternativ på gallret nästan lika ofta som entrecôter, flankstekar och kycklinglårfiléer. Thomas Larsson är produktchef på Hermansson & Co och han vill gärna slå ett slag för rödvin till sommarens grillmiddagar.

− Som alltid bör man välja vin utifrån tillbehören på tallriken, men faktum är att rödviner passar väldigt bra till både kött, fisk och vegetariskt som tillagats på grillen, säger han.

Lätta eller medelfylliga rödviner matchar det mesta på grillen såvida inte maträtten är fet. Till en fet entrecôte eller till feta såser rekommenderar Thomas Larsson ett vin med lite strävhet, exempelvis från Rhônedalen. På sommaren serveras rödvinerna med fördel lite svalare än vintertid. Thomas Larsson sätter själv in sitt rödvin i kylen cirka en timme före servering.

− Och om jag serverar en pinot noir till grillad fisk får den nästan vara kylskåpskall, säger han.

Marulk, torskrygg och hälleflundra är fiskar som gör sig bra på grillen liksom spett med lax, torsk och jätteräkor. Om man inte vill ha rödvin till fisken går det i allmänhet utmärkt med rosé.

− För den som absolut föredrar vitt vin rekommenderar jag lätt ekade chardonayviner, de gifter sig bättre med grilltonen i fisken. Grillad mat kräver lite djup i vinet, lite smörigare toner, säger Thomas Larsson.

Den vegetariska vågen sveper över Sverige och det syns även när vi grillar. Svamp, aubergine och zucchini är perfekt att grilla liksom naturligtvis halloumi. Även här passar enligt Thomas Larsson rödviner bäst.

− Till aubergine och zucchini passar lättare rödviner och till halloumi medelfylliga. Svamp är bästa vän med nästan alla rödviner och till fyllda portabellohattar skulle jag exempelvis rekommendera en rioja, säger han.

Apropå grönsaker påpekar Thomas Larsson att det i allmänhet är svårt att hitta ett vin som passar till färska tomater. Om man däremot lägger tomaterna på grillen kommer sötman i frukten fram och de fungerar betydligt bättre ihop med vinet. Oavsett årstid bör rödvinet luftas före servering. Allra bäst är att hälla över vinet på en karaff.

− Det gäller inte minst bag in box-viner. Testa själv så ska du se att det blir en enorm skillnad om vinet stått och luftat i karaff i en timme jämfört med om det hällts upp direkt från boxen i glaset, säger Thomas Larsson.

Lufta är alltså bra, men hur undviker man ovälkomna gäster i vinet? Det är ju inte ovanligt att det plötsligt simmar små insekter i karaffen.

− Ja, det är ett problem. Men en liten finmaskig sil över karaffen eller flaskan borde funka. Här finns det nog utrymme för produktutveckling, säger Thomas Larsson.

Grapevine tipsar!

Thomas Larsson tipsar om viner som passar extra bra till grillat.

Rött

Châteauneuf-du-Pape Domaine Grand Veneur ”Le Miocène”

Mycket smakrikt och elegant vin med inslag av björnbär, körsbär, plommon, kryddor och örter. Välbalanserad syra och tanniner. Perfekt till grillad entrecôte med vitlökssmör. Pris299 kr, art. nr 2845

Marqués de Vargas

Balanserat vin i lättsam stil med toner av blåbär, torkad frukt, röda bär, vanilj, kaffe och söta kryddor. Passar bra till såväl helgrillad ryggbiff som grillad aubergine med ost och tomat. Pris:209 kr, art. nr 78622 (Beställningssortimentet)

Louis Latour Bourgogne Pinot Noir

Ett fylligt vin med toner av svarta vinbär och kryddor. Elegant tanninstruktur och långt behagligt avslut. Passar bra till grillad torskrygg med halloumisallad och varma cocktailtomater men även till mogna ostar. Pris: 165 kr, art. nr 71702 (Beställningssortimentet)

The Black Shiraz

Generöst och smakrikt vin med in- slag av blåbär, björnbär, plommon och kryddor. Går fint ihop med grillad fläskkarré eller högrevs- burgare med chilihet dressing och picklad rödlök Pris: 89 kr, art. nr 6131

Tommasi Valpolicella

Medelfylligt och elegant vin med inslag av körsbär, hallon, röda bär, örter och fat. Passar utmärkt till en grillad marulk med varm färskpotatissallad och en gnutta rödvinssås. Pris: 119, kr art. nr 72383 (Finns i enstaka butiker annars beställningssortimentet)

Ramos Reserva Bag in Box

Ett fruktigt och kryddigt vin med inslag av björnbär, mörka plommon, lakrits, viol och peppar. Passar bra till helgrillad fläskfilé eller kycklingspett. Vinet är också utmärkt till en grillbuffé med vege- tariska inslag. Pris: 259 kr (3 000 ml) art. nr 6139

Vitt

Côtes du Rhône Blanc Grand Veneur Organic Reserve

Friskt, fräscht och fruktigt vin med en fin syra och inslag av vit persika, citrus, äpplen, mineral och mandel. Passar till grillade havskräftor, sal- lader och till salviagrillad kyckling. Pris: 115 kr. Nytt pris från 1 juni: 85 kr, art. nr 74344 (Beställningssortimentet)

Louis Latour Bourgogne Chardonnay

Friskt och fruktigt vin med smak av vit persika, litchi och citrus. Passar fint till en ljuvligt grillad tonfisk tillsammans med en sallad med mango och salladslök. Pris: 149 kr, art. nr 71339 (Beställningssortimentet)

Rosé

Tommasi Baciorosa Appassionato

Torrt, friskt och fruktigt rosévin med läskande smak av vildhallon, vinbär och körsbär. Passar utmärkt till grillade spett med fisk och skal- djur, men också till caesarsallad med eller utan kyckling. Pris: 89 kr, art. nr 72433

Fler bilder 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Smakgeni

Mathias Dahlgren har alltid gått sin egen väg och han har ofta varit före sin tid. Något som har tagit honom till kockeliten. För drygt ett år sedan gjorde han om sin fine dining-restaurang till grönsakstempel. Vi frågade varför han bytte spår? Mathias Dahlgren är Sveriges genom tiderna mest

Il Frappato di Santa Tresa Organic

Ekologisk Spumante från ett av Siciliens äldsta och finaste vinerier! Ett kvalitetsvin gjort på inhemsk druva som odlats i öns karaktäristiska vulkanjord. Ett torrt fruktigt mousserande med toner av citrus och med en oemotståndlig livlig mousse.

Angostura Hot Punch

Tack vare teet får drinken en kryddig och fruktig smak. Vill du göra en alkoholfri variant går det bra att utesluta Angosturan.