Grillfest!

Är det grilldags? Fram med köttet, primörerna och rörorna. Här får du alla tips du behöver för en lyckad grillkväll. Oavsett om du är nybörjare eller grill­proffs hoppas vi att du blir inspirerad tips.

Ljumna kvällar är synonymt med att grilla. De flesta plockar fram grillen i maj och kör så det ryker till september. De riktiga entusiasterna behåller glöden året runt. Nåväl. Nu kör vi. Tänd gärna grillen en halvtimme innan du ska börja grilla. Då hinner du bli klar med alla förberedelser och briketterna, om du har kolgrill, hinner få den perfekta gråa ytan som krävs för ett lyckat resultat. Ett bra knep är att lägga ut grillbriketter i halva grillen för att på så vis få olika temperaturzoner. Då kan du flytta över råvaran till andra sidan om du vill tillaga den mer varsamt.

Starta med vitt vin

Varför inte passa på att fylla väntan på glöden med något gott? Skippa drinken och välkomna ina gäster med ett friskt vitt vin. Det kittlar smaklökarna och passar fint till småplock som oliver, grillad sparris och grönsaks­stavar med dipp. I glaset föreslår vi ett trevliga vitt vin. Det är lätt att man fastnar med sina vanliga favoriter, men det kan ju också vara roligt att upptäcka något nytt. Byt till exempel ditt vanligare vita vin mot något spännande från Systembolagets beställnings­sortiment som trevliga Tommasi le volpare soave eller fräscha Terroir riesling kalkstein.

Så grillar du som proffsen

Till kycklingspett, hamburgare och mindre köttbitar passar direkt grillning - där man grillar på galler över glödande kol. Till större köttstycken passar indirekt grillning - en mer varsam metod där temperaturen hålls konstant låg, vilket ger ett saftigt kött med god röksmak. Skivad entrecote blir bäst om du först grillar den kort på hög värme, och sedan låter den bli genomstekt genom indirekt grillning.

Vin till grillat kött

Tillbehören är A och O vid val av vin och det hänger mycket på vad man serverar till det grillade köttet. Men en riktlinje är att välja ett vin vars smak harmoniserar och återspeglar smakerna på tallriken, till exempel fungerar ett fruktigt rött vin till fläskkött eller kyckling som penslats med en lite sötare glaze.

Klassiker på grillfesten

Generellt kan man säga att rött vin från smaktyperna "kryddigt & mustigt" och "fruktigt & smakrikt" passar bäst då grillvin bör vara robust, men inte alltför strävt. Fruktigt och medelfylligt vin från Italien, Frankrike eller Portugal brukar vara säkra kort när man ska välja ett gott grillvin. En annan klassiker till grillat kött är Shiraz med sin lite rökiga karaktär. Oavsett vilket rött vin du väljer så bör du servera det något kylt. Ett bra tips är att ställa in det i kylskåpet en halvtimme före middagen.

Text: Elisabet Widell Bild: Mattias Södermark
Taggar 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Restaurangtips: 3 pizzerior värda ett besök

Vi tipsar dig om tre heta pizzerior från norr till söder, som samtliga vann pris i Pizza-SM 2015.

Hine Antique Xo Premier Cru

Premium cognac skapad av Georges Hine 1920

Fläskfilé med sötpotatisröra

Gör en variant på den klassiska potatispurén, en färgstark röra med lite sydafrikansk touch av sötpotatis och apelsin.