Grilltider

Äntligen är grillsäsongen igång och enligt flera trendrapporter kommer vi att lägga biffen åt sidan i sommar. Vi hakar på trenden och bjuder här på tre härliga grillrecept med fokus på fisk och grönt. Dessutom tipsar vi om vin som gör grillkvällen komplett.

Många drar sig för att grilla fisk för att man tror att den ska bli torr, bränna fast på gallret eller falla i bitar. Men att grilla fisk behöver inte vara svårare än att grilla kött. Enklaste sättet att lyckas är att använda ett rent och väl inoljat galler.

Fetare fisk som röding, lax och hälleflundra trivs bäst på grillen. Gös och abborre grillar du enklast i halster. Magra fiskar med fast kött som marulk och havskatt är också goda att grilla. Se till att pensla fisken med olja så att den inte fastnar på gallret.

Att tillaga fisken i foliepaket är smidigt, men då går man miste om själva grilleffekten, firren blir mer kokt än grillad.

Hela fiskar och filéer med skinn passar utmärkt att grilla över indirekt värme, alltså vid sidan av glöden. Placera först fisken med skinnsidan nedåt ovanför glöden och grilla i någon minut tills fisken får fin grillyta. Vrid därefter gallret så att fisken hamnar vid sidan av glöden. Lägg på locket och grilla indirekt tills fisken är klar. Med lock blir grillen som en ugn, tillagningen blir skonsammare och man stänger inne smaken.

Grönsaker blir goda på grillen och de flesta, till exempel lök, paprika, tomat, purjolök, vitkål och pak choy blir godast om du grillar dem hela och skär upp dem efteråt. Majs trivs i hög värme i grillens mitt, medan sparrisen är mer känslig och blir bäst när den tillagas långsamt på grillens utkanter. Sötpotatis måste grillas hel, det går inte att grilla den i bitar då den blir för mjuk och fastnar på gallret. Rotsaker tar lång tid att rågrillas därför kan det vara smart att förkoka dem i 5-15 minuter. Låt gärna rotsakerna kallna innan grillningen.

Generellt behöver grönsaker längre grilltid än kött. Om du vill servera allt samtidigt bör du lägga grönsakerna på grillen ca 10-20 minuter innan du lägger på fisken eller köttet. Sist men inte minst, grönsaker måste vändas flera gånger på grillen så att skalet inte bränns sönder.

Maten får mycket smak från grillen och till grillad fisk passar därför smakrikt vitt vin allra bäst. Friska sommarviner på exempelvis sauvignon blanc blir för tunna för fisken, och kraftigt ekade viner blir också ofta svåra. Till grillad lax och röding föreslår vi det lätt fatade och smakrika João Portugal Ramos Alvarinho. Medan en grillad hälleflundra med smakrikt tillbehör passar utmärkt till den aromatiska pärlan Tommasi Adorato Appassionato. Grillade grönsaker går bra ihop med ett smakrikt rosévin som Tommasi Baciorosa Appassionato, men kryddar du med chili eller asiatiska smaker så krävs det ett vin med lite sötma, till exempel Black Tower Rivaner.

Text: Elisabet Widell Bild: Mattias Södermark

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Året i vingården del 1

En vinodlares kalender- vad händer i vingården under sommaren? Sommarens arbete i vingården består till stor del av att bekämpa skadeinsekter, svamp och andra sjukdomsangrepp på vinrankor och druvor.

Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till asiatiska rätter

Grillad lammentrecôte med lättstuvad spetskål

Kål i alla dess former är inte bara trendigt, det är fantastiskt gott också. Särskilt när den stuvas lätt och serveras ljummen till en bit grillat lamm!