Hemmabaren

En klassisk shaker i rostfritt stål är ett måste om man vill göra proffsiga drinkar där hemma, men vilka mer redskap behöver man? Bartendern Fredrik Hjulfors gav oss en lista med bra-att-ha-saker till hemmabaren. Låt dig inspireras!

Fredrik Hjulfors har varit i restaurangbranschen sedan han var 16 år, och det går inte att ta miste på att han trivs.  Det formligen lyser om honom när han pratar om sitt jobb. Genom åren har Fredrik hunnit med att göra det mesta inom bar- och restaurangvärlden. Just nu ansvarar han för all mat och dryck på Hotell Reisen i Gamla stan i Stockholm.

Hur ser startkittet ut?

– Först och främst måste man ha en bra shaker, gärna en tvådelad i metall. De säljs ofta i kit med shaker, sil och mätglas. Utöver det behövs barsked med muddlare, rörglas med pip, en bra mortel, ett rivjärn och en citruspress, gärna i mexican elbow-modell.

Måste man alla sorters glas?

Nej, man kan servera så gott som alla typer av drinkar på ett snyggt sätt om man har de tre klassiska glastyperna:  

 • Highballglas
 • Tumblerglas
 • Cocktailglas/Martinglas  

Vilken sprit bör man ha?

– Spriten är smakbärare och drinken blir aldrig bättre än den sämsta ingrediensen, så satsa på kvalitetssprit. Har du följande hemma kan du göra de flesta klassiska drinkarna:

 • Vodka
 • Gin
 • Ljus rom
 • Tequila
 • Whisky, bourbon och blended
 • Bitter, t ex Angostura Bitter
 • Citruslikör, t ex Cointreau
 • Vermouth, torr och söt (satsa på halvflaskor och förvara öppnade flaskor i kylen)

Vilka fler råvaror behövs?

– Sockerlag, små flaskor premiumtonic och färsk citrusfrukt som lime, citron och/eller blodgrape. Själv tycker jag också att det är trevligt att smaksätta med säsongens örter, frukt och bär. Man kan till exempel koka en lag på rabarber och socker och använda i stället för sockerlag. Det är också trevligt att mortla egenplockad ängssyra eller harsyra.

Hur viktig är isen?

Isen är väldigt viktig både under tillagning och servering. Använd is som är klar, hård och torr. Ett större stycke is släpper mycket mindre vatten än små iskuber, så gör gärna egna isblock i gamla glassbyttor och hacka ut bitar därifrån. Man kan också köpa isformar i silikon med kuber som är 4 x 4 cm.

Har du något tips på en god drink?

Jag gillar Gimlet, Negroni och så min egenkomponerade Sauna-club. Den sistnämnda gör man på Kyrö Napue gin, citron och en lag som man kokar på socker, rosmarin och tranbärsjuice av hög kvalitet. Garnera gärna med en färsk rosmarinkvist.

Text: Elisabet Widell

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Fröken Smilla

När Smilla Luuk var fem år fick hon diagnosen celiaki, glutenintolerans. Men i stället för att knapra riskakor började hon experimentera vid bakbordet. I dag är Smilla 20 år och har nyligen kommit ut med sin tredje kokbok med glutenfria recept. Det är lika bra att vi tar det direkt så har vi det

Tommasi Poggio al Tufo Rompicollo

Intensivt rubinröda Rompicollo, med välbalanserad smak fick fina recensioner i det internationella vinmagasinet Wine Spectator

Hel hummer med brynt kapris-, dill- och citronkräm

En festlig rätt som inte kräver någon egentlig tillagning! Den lyxiga naturella hummern får en djup och fyllig smak av ett smör brynt i kapris, dill och citron. Klockren guldkant en vardagkväll!