I RIPASSON FINNS DET BÄSTA FRÅN AMARONEN

I Sverige älskar vi Amarone och Ripasso. Två ikoniska viner från Valpolicella.
Men vad är egentligen en ripasso – hur framställs den och vad passar den till?
Tommasi Palanca Ripasso är ett biologiskt yngre syskon till svenskarnas favorit-Amarone Tommasi Amarone Classico. Men till halva priset.

HITTA TOMMASI PALANCA RIPASSO PÅ SYSTEMBOLAGET!

Familjen Tommasi är vinmakare i femte generationen och sålde sin första flaska Amarone till Sverige redan 1995. Idag är familjen en av de viktigaste Amarone-ambassadörerna i världen. 
I distriktet Valpolicella i Venetien har man en tradition av att tillverka vin på torkade druvor. Metoden kallas appassimento, som betyder ”skrumpning”.

Torkade druvor ger aromer
Appassimento innebär att man låter druvorna torka efter att de skördats. Det går helt enkelt till så att druvklasarna läggs i grunda trälådor som staplas på varandra på öppna ställningar i speciella torkrum med hög ventilation.
Druvorna till ett Amarone-vin måste torkas minst 100 dagar. Tommasi torkar druvorna till sin Amarone Classico i 150 dagar. 
Vid torkningen tappar druvorna hälften av sin ursprungsvikt och drar ihop sig till russin med hög smakkoncentration och sockerhalt. 
Därefter pressas druvorna och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt samt lagras på fat i tre år. Resultatet blir ett alkoholstarkt och mycket fylligt, kraftigt och smakrikt vin med koncentrerad smak och relativt hög sockerhalt: Amarone. Men nog om den. För den är här Ripasson tar vid. 

Ripasso – en andra jäsning 
Ripasso kan bokstavligen översättas till ”upprepning” och det är precis vad det handlar om.
De söta torkade druvorna som endast pressats en gång för att utvinna Amarone, innehåller fortfarande väldigt mycket smak och karaktär.
Så för att göra en Ripasso framställer man först ett ”vanligt” rött Valpolicella-vin. Det vinet låter sedan jäsa en andra gång, tillsammans med de smakrika söta druvorna som pressats en gång för att utvinna Amaronen.
Resultatet blir en Ripasso. Ett fylligt vin med kraftig färg, stor kropp och mycket doft och smak. Väldigt lika Amarone i sin karaktär, men klädd i en fruktigare och lite lättare kostym.
Tommasi Palanca Ripasso är en högklassig Ripasso som har tydligt släktskap med den kraftfulla storasystern Tommasi Amarone Classico 
Palanca är ett dialektalt uttryck för ”hårt arbetande vinodlare”. 
Det är även smeknamnet som familjen Tommasi fick av sina grannar för över hundra år sedan och som används än i dag, flera generationer senare. 

Att äta till Ripasso
Tommasi Palanca Ripasso är ett utmärkt matvin för alla årstider. Men det som serveras på tallriken ska helst vara krämigt eller smakrikt för att inte riskera bli överkört av vinet. Men Palancan är mångsidig. Den gör sig lika fint med en krämig salsiccia- och svamppasta som till en bricka med lagrade ostar, charktallriken och inte minst till sommarens alla grillade kötträtter på lamm, nöt och vilt. Ett alldeles förträffligt vin till sommarens alla kötträtter med andra ord!

Doft & Smak:Mörk rubinröd färg. Intensivt fruktig och kryddig doft med viss utveckling, inslag av fat, torkade mörka körsbär, plommon, örter, choklad och vanilj. Smaken är intensiv, fyllig, kryddig och fruktig med fatkaraktär med inslag av plommon, torkade körsbär, russin, salvia och choklad. Långt balanserat avslut.

Tommasi Palanca Ripasso 
Pris: 
149 kr //Nr: 2133
Druvor: 70% corvina veronese, 25% rondinella, 5% corvinone
Ursprung: Italien, Venetien, Ripasso Valpolicella Superiore DOC
Producent: Tommasi Family Estates
Årgång: 2016
Alkoholhalt: 13,0%  //   Restsocker:6 g/L   //   Syra:5,25 g/L

HITTA TOMMASI PALANCA RIPASSO PÅ SYSTEMBOLAGET!

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Viva vegan! Grapevine.se släpper lista över veganviner

Intresset för veganviner ökar, liksom efterfrågan. Därför har vi släppt en lista över samtliga veganviner i vårt sortiment. Men v ad betyder veganskt vin, och vad är det egentligen för skillnad mellan vegan och vegetarian? Genom den här listan vill vi underlätta vi för personer som önskar undvika

The Black Shiraz

Generöst och smakrikt vin med smak av björnbär, plommon och kryddor.

Långkok: lammgryta med kummin, rosmarin och lingon & rostade grönsaker

Härlig gryta signerad kändiskocken Mattias Larsson