Italien i Sälen

Alldeles vid högfjällets fot, i ett pittoreskt men ganska oansenligt svart trähus öppnar sig ett gastronomiskt paradis för den som älskar att avnjuta Italien på tallrik och – inte minst - i glas. Välkommen till Appetito!

Oavsett du söker det är italienska köket, dess viner eller en härlig måltid med vällagade rätter att dela på i goda vänners lag, bör du styra kosan hit.

Appetito en riktig liten pärla som du inte får missa när du har vägarna förbi Sälenfjällen. Här vurmas för den italienska måltidsordningen, men med svensk tvist. Och viner finns från norr till söder på en minst sagt imponerande lista.

Men det som idag är Appetito tjänade framtill 2001 som våffelstuga, med enklare servering och kaffe i pappmugg.

Restaurang Appetito, restaurangdelen

Ulf Grundén tog över bygget, satsade mer på mat och gav restaurangen namnet Appetito. Till en början var det mest pasta och pizza på menyn. Men Ulf ville sätta ambitionen högre än så.

Kärleken till mat i allmänhet, italienska köket i synnerhet, blev drivkraften att bygga ett koncept som skulle erbjuda Sälenfjällens besökare och bofasta det italienska måltidssättet.

Liksom i Italien jobbar vi med de unika rena smakerna hos varje råvara. Inga mängder av starka kryddor som kör över smaken hos råvaran eller gör att en massa smaker bara grötas ihop, berättar köksmästare Mikael Koivuhuhta, som sedan två år tillbaka är med och driver Appetito tillsammans med Ulf Grundén.

Vi vill inspirera till att våga prova på det italienska sättet att äta, med många olika rätter som ofta delas mellan många. Därför serveras många av rätterna enligt så kallad sharing, det vill säga att många kring bordet delar på maten på faten, fyller Ulf Grundén i.

Till denna säsong har ägarduon sett till att krogen getts ett rejält ansiktslyft. En helt nyrenoverad bar- och restaurangdel välkomnar med sin modernt sobra men omfamnande inredning, och man kan även skryta med att erbjuda Sälens första och hittills enda chef’s table.

Vi vill erbjuda både kockarna och gästerna en dynamiskt och kreativ måltidsmiljö, med smakerna och hantverket i köket i fokus. Därför valde vi att bygga ett helt öppet kök med ett fåtal sittplatser för matgäster, berättar de.

Menyn växlar tre till fyra gånger per säsong, och skälen är flera: säsong och tillgång till råvaror, att den återkommande gästen ska få chans att prova nytt, och sist men inte minst att kockarna ska stimuleras i sitt smakkreerande. När vi besöker krogen lockar listan med antipasti med bland annat sotad hjort, bönor med chiliemulsion och pilgrimsmussla med blomkål och tryffel. Bland primi och secondi frestar bland annat tryffelrisotto, hummercanneloni, gnocchi med päron och palsternacka och flank med brynt lökkräm och parmesan. Givetvis finns även italienska ostar och desserter att avrunda middagen med.

Vinlistan är uteslutande italiensk och sitter – bokstavligen – på väggen. En platsbyggd, dignande vinhylla sträcker sig från golv till tak längs restaurangens ena kortvägg och utbudet imponerar. Här finns hela landet representerat från norr till söder och varken Sicilien eller Sardinen har glömts bort. Störst bonus för den vintörstande Italienvurmaren är att alla viner upp till tusen kronor serveras på glas! Buon appetito!

Mer info på appetito.se

Text: Katarina Sjöström
Taggar 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Klimatcertifierat vin

Hänsyn till miljöpåverkan handlar inte bara om bekämpningsmedel och att tänka ekologiskt. I takt med att allt fler blir medvetna om klimatförändringarna ökar också efterfrågan på klimatcertifierade viner.

Tommasi Arele

Appasimento när den är som bäst

Rödvinsrisotto med rucola

Krämig risotto som får sin smak av rött vin som därför även är den perfekta drycken till denna rätt.