Italiensk själ – chilensk jord

Historien om vinhuset Viña Canepa går tillbaka till 30-talet, men berättelsen börjar egentligen redan 1914. Här berättar vi hur en ung italiensk man blev en av Chiles viktigaste vinproducenter och presenterar ett nytt och gott chilenskt vin. 

Samma år som första världskriget bröt ut lämnade den 15-åriga Giuseppe Canepa Vacarreza sitt hem utanför Genua på italienska rivieran, för att flytta till Chile. Giuseppe började arbeta som lärling hos en avlägsen släkting som handlade med alkoholhaltiga drycker i hamnstaden Valparaiso. Här, vid Stilla havets kust, hittade Giuseppe den perfekta jordmånen och det perfekta klimatet för att odla vin. Efter många år av hårt arbete lyckades den ambitiöse italienaren bygga upp sin första vingård – en vingård som skulle göra ett avtryck i Chiles vinhistoria.

Canepa fick ett erkännande 
1930 bildade Giuseppe företaget Viña Canepa och började långsamt skapa sig ett namn. Åren gick och i takt med att företaget växte köpte han mer mark, både utanför Santiago och i trakterna av Curicó. För att bli påmind om sitt ursprung gav han sina nya vingårdar italienska namn. Det dröjde dock tills världen hade hunnit återhämta sig från andra världskriget innan Canepa-vinerna uppmärksammades för sin fantastiska kvalitet. 

1979 blev en milstople för Canepa då vinet Finisimo fick en topplacering i en tävling som arrangerades av den prestigefyllda franska gourmettidningen Gault Millau. Trots att det var många exklusiva franska viner som deltog i tävlingen kammade den lilla vinfirman Canepa hem en välförtjänt femteplats. 

Chilenskt vin och italiensk mat
Idag är det är Giuseppes son José som driver Viña Canepa. Företaget har vuxit både i storlek och anseende och är idag en av Chiles främsta vinproducenter. Canepas ledord – Italian soul, Chilean soil (italiensk själ, chilensk jord) – speglar historien och är fortfarande en stark drivkraft för vingården. 

Nu kan vi i Sverige äntligen få möjlighet att ta del av Viña Canepa. Först ut är en fruktig och djupt mörkröd cabernet sauvignon som gör sig fint ihop med mustig paella eller smakrik italiensk pasta med kyckling. Vinet passar också mycket bra till rostbiff med ruccola och parmesan vars enkla recept du hittar på grapevine.se. 

Elisabet Widell
Taggar 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Trendspan: asiatiskt möter nordiskt

Glöm fulfiskad scampi, importerad lågpriskyckling och smakförstärkaren glutamat – nu gäller närproducerade och bra råvaror även på asiatiska restauranger. I Skövde satsar nyrenoverade Thai House på svenskt kött, Malmökrogen Namu kombinerar koreanska smaker med lokala råvaror, och kycklingen på den

Vila Santa Reserva Magnum

Nyanserat och kryddigt vin

Grillad hummer med rouille och surdegsbröd

Skaldjur på träkolsgrillen är en perfekt start på en sommarkväll. Den här lyxiga varianten är signerad Erik Hammar som vann Sveriges mästerkock 2018.