João P. Ramos- en näsvis vinlegend

João P. Ramos har alltid gått sin egen väg. Han kommer från en konstnärlig familj, men valde själv att studera agronomi. Och när grannarna gjorde enklare bordsvin, satsade han på kvalitet. Resultatet blev en framgångssaga. Och allt verkar hänga på hans näsa…

João P. Ramos är färgblind men har ett ovanligt utvecklat luktsinne. När han var liten och fi ck en ny tröja, kunde han inte se färgen, så lukten fi ck avgöra om han gillade den. Idag är hans känsliga näsa viktig i hans arbete då han främst bedömer ett vins kvaliteter på doften. Och hans näsa har ett bra minne.

– Om jag blundar kan jag minnas allt ifrån hur olika vin luktar till doften av min farfar. Men det fi nns också nackdelar med en skarp näsa, säger han och skrattar.

Sandstränder och vinrankor
Ramos bor på vingården Vila Santa, utanför staden Estramoz, ett par timmar från Lissabon. Han rekommenderar ett besök i regionen Alentejo och en visit med vinprovning på Vila Santa.

– Till skillnad från turisttäta Algarve kan man lätt hitta folktomma stränder längst Alentejos kust och inåt land breder vackra olivlundar, vetefält och korkeksskogar ut sig. Klimatet är utmärkt för vinodling, men sommaren är het så besök Alentejo under våren eller tidig höst.


Jakt och hundar
Alentejo är perfekt för jakt – ett intresse Ramos delar med sin
bror och sina barn.

– Vi jagar oftast morkulla, ripa och rapphöna. Till vår hjälp har vi gårdens 12 hundar. De flesta är pointers, men Pingo, som gett namn åt vinet Smart Dog, är en cocker spaniel. Vi har nyligen köpt en cocker spaniel-tik och hoppas på valpar.


Sverige är speciellt för Ramos
Det allra första vinet Ramos exporterade var till Sverige på 90-talet. Då var Portugal ett relativt okänt vinland. Idag är scenen annorlunda – hans Vila Santa Reserva utsågs 2014 till Årets röda box, medan lillasystern Ramos Reserva tilldelades brons i samma kategori.

Finns det kärlek mellan svenska gommar och portugisiska druvor?

– Absolut, svenskarna föredrar vin med solmogen fruktsötma och mjuka tanniner. I Alentejo har vi de förutsättningar som krävs för att skapa den typen av vin. Vi använder traditionella
druvsorter, men ger vinet modern touch.

João är ofta i Sverige. Han har besökt fl era städer och beskriver landet som civilserat och vackert. Dessutom är han imponerad av gastronomin.

– Jag är lyckligt lottad som reser mycket och jag måste säga att några av världens bästa restauranger finns i Stockholm. Sturehof och Matbaren är toppklass, men alla krogar jag har besökt i Sverige serverar mat som smakar och doftar gott.

Elisabet Widell

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Torrt, smakfullt vin till räkor?

Hej! Jag bor på västkusten och äter ofta färska räkor, men saknar ett riktigt gott vin att dricka till. Jag gillar inte vita viner med för mycket ”smörighet”. Har ni något tips på ett runt och fylligt vitt vin runt hundralappen, som samtidigt är torrt och utan ekfatstoner? Marianne Oskarsson,

Vila Santa Reserva

Nyanserat och kryddigt vin

Lax med spenat och chèvretäcke

Lax i ugn är både läckert och lyxigt och kanske framförallt - väldigt enkelt att tillaga.