Kalorier i alkohol

Många människor vill leva hälsosamt och funderar kanske över sin vikt. De flesta av oss har ett hum om vad som är bra att stoppa i sig när det gäller socker, fett och kolhydrater. Men hur är det egentligen med alkohol – är ett glas vin, en öl eller en snaps en kalorifälla? Ett vin som upplevs som sötare, innehåller det mer kalorier? Här förklarar jag hur det ligger till med kalorier och alkohol.

 När vin produceras bestäms alkoholhalt och sockerhalt i vinet. Alkoholen uppstår vid jäsningen av sockret som är en naturlig del av druvan. Alkohol innehåller jämförelsevis mer kalorier än vad socker gör och därför väger alkoholhalten tyngre än sockerhalten för kaloriinnehållet. Exempelvis innehåller ett vin med relativt hög andel socker (29 g/l) och lägre alkoholhalt (8,5%) färre kalorier, 88 kcal per glas (15 cl), än ett vin med lägre andel socker (4 g/l) och högre andel alkohol (14%) som innehåller 120 kcal per glas. Lägst kalorimängd har naturligtvis vin utan alkohol.

Generellt innehåller ett glas rött vin 110-120 kcal medan ett glas vitt innehåller 100-110 kcal. Vill du göra matten själv så använd formel nedan. Det som påverkar kaloriinnehållet i vin är mängden alkohol, socker och protein. Protein som bildas i jäsningsprocessen kan förekomma i låga halter och finns med som ett schablonvärde (0,0016 g/ml).

 • Formel för kcal: (alkoholhalt * 0,05523) + (sockerhalt * 0,00405) + 0,0016
 • Exempel: Ett vin med alkoholhalt 14% och sockerhalt 4 gram/liter får följande resultat:

14*0,05523 + 4*0,00405 + 0,0016 = 0,79102 kcal/ml


Exempel på kaloriinnehåll i andra livsmedel:

 • 1 dl färskpressad apelsinjuice, 50 kcal
 • 100 g kokt pasta, 140 kcal
 • 100 g ugnsstekt kycklingbröst, 130 kcal
 • 100 g kokt lax, 270 kcal
 • 1 Big Mac, 509 kcal

  Källa: Livsmedelsverket, McDonalds

  Vill ni veta mer om kalorimängden i våra viner, klicka på länken.
Jessica Boklund, Hållbarhetschef

Med fokus på klimatet

Våren kom tidigt i år. Beror det på ett varmare klimat? Troligen. I vilket fall som helst har klimatfrågan fått ökad uppmärksamhet och betydelse i våra liv. 

Enligt Naturvårdsverket bidrar genomsnittsvensken idag med ca 10 ton koldioxidekvivalenter per år.  Om koncentrationen av växthusgaser inte ska öka till en farlig nivå kommer jordens befolkning år 2050 bara kunna släppa ut motsvarande runt två ton per person och år. För mig låter det som en rejäl utmaning. Men hade Teslas elbil överhuvudtaget funnits utan hotet om växthuseffekten? Utmaningar föder nytänk och lösningar, nu ska vi bara börja använda det. 

Vi som gillar mat och vin, vad kan vi göra? En bra början är att ibland byta ut biffen mot fågel, fisk eller grönt och att välja viner från producenter som arbetar för att minska sin påverkan. Här kan så kallade klimatneutrala viner vara ett sätt. Smarta förpackningar är ett annat, eftersom förpackningen bär en stor del av den totala påverkan.

För oss som importör är transporten av vin från producent till konsument vår absolut största klimatpåverkan. Merparten av våra viner kommer från Europa där de fraktas hit per tåg så långt det är möjligt. En del viner från exempelvis Kalifornien skeppas per bulk på båt och tappas i Europa innan de skickas hit. På så vis minimerar vi onödig transport av förpackningar. 

Som ett komplement till vårt eget förbättringsarbete har vi valt att klimatkompensera för alla våra utsläpp inklusive frakten för vårt sortiment från producent till Systembolagets butik. Via ett externt klimatföretag går vårt bidrag till ett vattenreningsprojekt i Malawi som syftar till att minska koldioxiden med ett värde motsvarande våra utsläpp. Genom restaurering av befintliga vattenborrhål får befolkningen tillgång till rent grundvatten direkt från källan istället för att koka vatten med kol eller ved för att rena det. På så sätt sparas både fossila bränslen och relaterade utsläpp. 

Genom att ha koll på våra utsläpp och arbeta med våra leverantörer för lättare frakter har vi tagit ett steg på vägen mot mindre utsläpp. Vi har mycket kvar att göra, men det känns skönt att ha börjat!

Välkommen att höra av dig med frågor till mig på;  jessica@hermanssonco.se

Jessica Boklund, Hållbarhetschef

Klimatcertifierat vin

Hänsyn till miljöpåverkan handlar inte bara om bekämpningsmedel och att tänka ekologiskt. I takt med att allt fler blir medvetna om klimatförändringarna ökar också efterfrågan på klimatcertifierade viner. Idag är hänsyn till klimat och energiförbrukning ett måste för alla framgångsrika vinproducenter. Möt två aktörer som har valt att titta närmare på sin klimatpåverkan och vad de kan göra för att minska den.

Miljötänk hela vägen

Med ekologisk odling och biodling har vinproducenten Santa Tresa på Sicilien alltid haft miljön i fokus. När man valde att granska sin klimatpåverkan i detalj började man med vinet Capoccia Red.Hos Santa Tresa odlas allt vin utan konstgödsel eller bekämpningsmedel och skördas dessutom för hand. Företaget arbetar också med att optimera alla transporter. Från Sicilien skeppas vinet i bulk till norra Italien där det tappas på flaska, för att sedan fraktas vidare till Sverige med tåg. Santa Tresa klimatkompenserar för de utsläpp man ändå orsakar, och stödjer ett vattenprojekt i Uganda och Malawi. Genom att låta restaurera gamla vattenborrhål förbättrar man tillgången på rent vatten. Valet av vattenprojekt kändes självklart då Santa Tresa själva har en gammal vattenbrunn på gården. Brunnen utgjorde en gång i tiden starten och förutsättningen för gårdens satsning på vinodling.

Vad betyder klimatneutral märkning?

Om man kompenserar för klimatpåverkan för en viss produkt, kan den få en så kallad klimatneutral märkning. Man investerar i ett projekt som inte skulle varit möjligt utan externt stöd och som syftar till att minska koldioxidutsläpp. På så sätt klimatkompenserar man för sina utsläpp. Kompensationen beräknas på motsvarande ton utsläpp från produktion och distribution, baserat på årsvolym. Beräkningar och kompensation har i detta fall tillhandahållits genom företaget Carbon Neutral Company.

Fler bilder 
Jessica Boklund, Hållbarhetschef

Värdet av avfall

I skolan fick jag lära mig att all materia är beständig. Ingenting försvinner. Inte heller avfall. Numera pratas det på hållbarhetsspråk om cirkulär ekonomi: att skapa produkter som inte ger något avfall utan istället skapar ”råvaror” till nästa process. Och nästa. 

Ett exempel från vår bransch är användandet av vinetiketter med vattenlösligt lim istället för självhäftande plastetiketter. Det sistnämnda leder nämligen till att glaskrosset under etiketten sorteras bort och därmed inte kan återanvändas. Samtidigt kan det vara bra att känna till, för oss konsumenter som vill göra rätt, att metallkorken kan följa med i glasinsamlingen då den är lätt att sortera ut i återvinningsprocessen. Svenskar är som bekant duktiga på att sortera avfall och just när det gäller glas är Sverige ett av världens bästa länder. Över 90 procent av alla glasförpackningar lämnas tillbaka för återvinning och nästan två tredjedelar av glaset blir till nya glasförpackningar. Det återstående glaset återvinns för att bli isoleringsmaterial i byggindustrin.

Som företag tar Hermansson & Co sitt förpackningsansvar genom att, liksom många andra, vara anslutna till återvinningsföretag som hanterar insamling och återvinning av förpackningar. Allt material i en förpackning; en glasflaska med metallkork eller kork med metallhölje, en bag-in-box i papp med innerpåse och plasthandtag – allt redovisas i vikt och volym och betalas för att tas omhand. För varje 75 cl vinflaska utgör 36 öre finansieringen av insamling och återvinning. Vinsterna är många. I exempelvis glastillverkning sparas 20 procent av energin om återvunnet glas används. Glas kan dessutom återvinnas hur många gånger som helst utan att förlora i kvalitet medan kartong kan återvinnas fem till sju gånger utan att styrkan försvinner. Vem vet, bag-in-boxen blir kanske ett paket med frukostflingor eller några sidor i en spännande roman. Burken med rödbetor på bordet har kanske varit en tjusig roséflaska. Kanske blir det lite roligare att sortera sopor nästa gång om man kan klura på vad skräpet ska bli i sitt nästa liv.

Välkommen att höra av dig med frågor till mig på jessica@hermanssonco.se

Jessica Boklund

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vilket vin passar till vilt?

Katarina Sjöström är Content Manager på Hermansson & Co och en av Grapevines sommelierer. Här tipsar hon om hur du ska tänka när du väljer vin till viltkött. Hur skiljer sig viltkött från kött som kommer från tamdjur? – Ta älg, ren och rådjur som exempel, de har väldigt magert kött jämfört med

Minipajer av smördeg

Tre sorters minipajer- perfekta små drinktilltugg! I smakerna hittar du bland annat zucchini, färsk getost, basilika, potatis, rosmarin, honung och rökt lax. Recepten kommer från matkreatören Caroline Dafgård Widnersson.