Klimatcertifierat vin

Hänsyn till miljöpåverkan handlar inte bara om bekämpningsmedel och att tänka ekologiskt. I takt med att allt fler blir medvetna om klimatförändringarna ökar också efterfrågan på klimatcertifierade viner. Idag är hänsyn till klimat och energiförbrukning ett måste för alla framgångsrika vinproducenter. Möt två aktörer som har valt att titta närmare på sin klimatpåverkan och vad de kan göra för att minska den.

Miljötänk hela vägen

Med ekologisk odling och biodling har vinproducenten Santa Tresa på Sicilien alltid haft miljön i fokus. När man valde att granska sin klimatpåverkan i detalj började man med vinet Capoccia Red.Hos Santa Tresa odlas allt vin utan konstgödsel eller bekämpningsmedel och skördas dessutom för hand. Företaget arbetar också med att optimera alla transporter. Från Sicilien skeppas vinet i bulk till norra Italien där det tappas på flaska, för att sedan fraktas vidare till Sverige med tåg. Santa Tresa klimatkompenserar för de utsläpp man ändå orsakar, och stödjer ett vattenprojekt i Uganda och Malawi. Genom att låta restaurera gamla vattenborrhål förbättrar man tillgången på rent vatten. Valet av vattenprojekt kändes självklart då Santa Tresa själva har en gammal vattenbrunn på gården. Brunnen utgjorde en gång i tiden starten och förutsättningen för gårdens satsning på vinodling.

Vad betyder klimatneutral märkning?

Om man kompenserar för klimatpåverkan för en viss produkt, kan den få en så kallad klimatneutral märkning. Man investerar i ett projekt som inte skulle varit möjligt utan externt stöd och som syftar till att minska koldioxidutsläpp. På så sätt klimatkompenserar man för sina utsläpp. Kompensationen beräknas på motsvarande ton utsläpp från produktion och distribution, baserat på årsvolym. Beräkningar och kompensation har i detta fall tillhandahållits genom företaget Carbon Neutral Company.

Fler bilder 
Jessica Boklund, Hållbarhetschef

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Vin till fläskkött?

Fläskkött har en mjuk smak som är enkel att kombinera till vin, men som alltid beror det på ingredienserna i maträtten eller tillbehören. Är kryddningen smakrik passar ett mustigt vin, t ex Le Verdier Côtes du Rhône Villages eller Lyngrove Shiraz . Till klassikern fläskfilé med potatis och gräddsås

Hjortfilé med rökig rostad pumpa & honungsglaserade svartrötter

Hjort är ett gott och fint kött, men du kan också använda filé av annat vilt eller nöt till denna eleganta rätt med smakrika moderna tillbehör.