Klimatcertifierat vin

Hänsyn till miljöpåverkan handlar inte bara om bekämpningsmedel och att tänka ekologiskt. I takt med att allt fler blir medvetna om klimatförändringarna ökar också efterfrågan på klimatcertifierade viner. Idag är hänsyn till klimat och energiförbrukning ett måste för alla framgångsrika vinproducenter. Möt två aktörer som har valt att titta närmare på sin klimatpåverkan och vad de kan göra för att minska den.

Miljötänk hela vägen

Med ekologisk odling och biodling har vinproducenten Santa Tresa på Sicilien alltid haft miljön i fokus. När man valde att granska sin klimatpåverkan i detalj började man med vinet Capoccia Red.Hos Santa Tresa odlas allt vin utan konstgödsel eller bekämpningsmedel och skördas dessutom för hand. Företaget arbetar också med att optimera alla transporter. Från Sicilien skeppas vinet i bulk till norra Italien där det tappas på flaska, för att sedan fraktas vidare till Sverige med tåg. Santa Tresa klimatkompenserar för de utsläpp man ändå orsakar, och stödjer ett vattenprojekt i Uganda och Malawi. Genom att låta restaurera gamla vattenborrhål förbättrar man tillgången på rent vatten. Valet av vattenprojekt kändes självklart då Santa Tresa själva har en gammal vattenbrunn på gården. Brunnen utgjorde en gång i tiden starten och förutsättningen för gårdens satsning på vinodling.

Vad betyder klimatneutral märkning?

Om man kompenserar för klimatpåverkan för en viss produkt, kan den få en så kallad klimatneutral märkning. Man investerar i ett projekt som inte skulle varit möjligt utan externt stöd och som syftar till att minska koldioxidutsläpp. På så sätt klimatkompenserar man för sina utsläpp. Kompensationen beräknas på motsvarande ton utsläpp från produktion och distribution, baserat på årsvolym. Beräkningar och kompensation har i detta fall tillhandahållits genom företaget Carbon Neutral Company.

Jessica Boklund, Hållbarhetschef

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Marockansk middag hemma hos Markiz

Hemma hos matprofilen Markiz Tainton doftar det kryddor i hela köket. Hennes festmat är en mix av marockanska och svenska smaker. Kryddnejlika, kanel, torkad ingefära och saffran är några av favoritkryddorna.

Chèvre Chaud

Ströbrödspanerad Chèvre Chaud komponerad av matkreatören Caroline Dafgård Widnersson