Klimatcertifierat vin

Hänsyn till miljöpåverkan handlar inte bara om bekämpningsmedel och att tänka ekologiskt. I takt med att allt fler blir medvetna om klimatförändringarna ökar också efterfrågan på klimatcertifierade viner. Idag är hänsyn till klimat och energiförbrukning ett måste för alla framgångsrika vinproducenter. Möt två aktörer som har valt att titta närmare på sin klimatpåverkan och vad de kan göra för att minska den.

Miljötänk hela vägen

Med ekologisk odling och biodling har vinproducenten Santa Tresa på Sicilien alltid haft miljön i fokus. När man valde att granska sin klimatpåverkan i detalj började man med vinet Capoccia Red.Hos Santa Tresa odlas allt vin utan konstgödsel eller bekämpningsmedel och skördas dessutom för hand. Företaget arbetar också med att optimera alla transporter. Från Sicilien skeppas vinet i bulk till norra Italien där det tappas på flaska, för att sedan fraktas vidare till Sverige med tåg. Santa Tresa klimatkompenserar för de utsläpp man ändå orsakar, och stödjer ett vattenprojekt i Uganda och Malawi. Genom att låta restaurera gamla vattenborrhål förbättrar man tillgången på rent vatten. Valet av vattenprojekt kändes självklart då Santa Tresa själva har en gammal vattenbrunn på gården. Brunnen utgjorde en gång i tiden starten och förutsättningen för gårdens satsning på vinodling.

Lyngrove stödjer lokalt projekt

I Sydafrika har energitillgången under de senaste åren blivit ett stort problem, framförallt på grund av illa underhållen infrastruktur. Både privatpersoner och industrin måste dagligen hantera schemalagda strömavbrott för att hushålla med elektriciteten. För att få ut mesta möjliga av energin som finns, med minsta möjliga miljöpåverkan, har vinproducenten Lyngrove valt att kartlägga klimatpåverkan för sin stora produkt Lyngrove Red Gold Pinotage bag in box. Det visade sig att den största andelen av klimatpåverkan kommer från förpackningen och dess kartong, aluminiumpåse och plastdetaljer. Kartläggningen har gett Lyngrove en bra grund i det fortsatta miljöarbetet. Efter att ha sammanställt utsläppen för hela årets produktion (1,25 kg CO2/liter), investerade Lyngrove motsvarande värde i klimatfrämjande projekt. En kampanj i Sydafrika syftar till att utbilda människor i att använda sina koleldade spisar mer effektivt och resurssnålt. Ett annat projekt handlar om att stödja förnyelsebara energiprojekt såsom sol, vind och vatten.

Vad betyder klimatneutral märkning?

Om man kompenserar för klimatpåverkan för en viss produkt, kan den få en så kallad klimatneutral märkning. Man investerar i ett projekt som inte skulle varit möjligt utan externt stöd och som syftar till att minska koldioxidutsläpp. På så sätt klimatkompenserar man för sina utsläpp. Kompensationen beräknas på motsvarande ton utsläpp från produktion och distribution, baserat på årsvolym. Beräkningar och kompensation har i detta fall tillhandahållits genom företaget Carbon Neutral Company.

Jessica Boklund, Hållbarhetschef

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Veckans Dryckestips: Ekologisk och KRAV- märkt mousserande

Les Pres [le pʀɛ] är vitt mousserande som är både ekologisk, KRAV-märkt och helt alkoholfri. Trenden har funnits länge och blir allt vanligare; alla vill inte dricka alkohol och många vill ha ekologiska produkter. Man nöjer sig dessutom inte med EU-ekologiskt utan vill gärna även ha den seriösa

Barceló Imperial

En prestigerom från Dominkanska Republiken

Marinerade skaldjur med ingefära, saffran och citronkrutonger

Lyxig förrätt med fantastiska smakkombinationer.