Kokbokstips: "Smak, mat och vin – de bästa kombinationerna"

Nyligen lanserade frilanskocken och journalisten Peter Streijffert sin fjärde bok Smak: Mat och vin – de bästa kombinationerna. Med hjälp av sin unika smakskala guidar han läsarna till de bästa smakkombinationerna och bjuder på massor av vegetariska recept.

Upptäck smakernas värld
Vad avgör hur maten och vinet smakar? Hur gör man för att undvika dåliga kombinationer och hur prickar man rätt? Peter Streijffert lotsar dig till smakupplevelser du inte visste fanns. Med hundratals
vinprovningar och matkurser i ryggen berättar han på ett avslappnat och ledigt sätt hur du väljer de bästa vinerna till den mat du vill äta, oavsett om det är vardag eller fest. Härliga och lättlagade recept, som till största delen är vegetariska, varvas med insikter om kombinationerna som fungerar – smakerna du alltid kommer att lyckas med.

Bakgrund

Peter Streijffert är författare, kock och föreläsare. Han jobbar i huvudsak med föreläsningar, kurser och provningar inom mat & dryck och odling. Han bor i Hammarbyhöjden i Stockholm där han odlar på gården och driver en popuprestaurang. Smak är hans fjärde bok. Tidigare har han gett ut Cava – Spaniens stjärna, Matduellen och Odla för köket. Alla böckerna handlar i grunden om samma sak: att odla
och laga förstklassig men billig mat och samtidigt ta ansvar för miljön. Peters egen livsil helt enkelt.

Kokbokstips: "Mat för barn över 18 år"

Bokrelease: Mästerkocken Ludvig Brydolf's kokbok- "Mat för barn över 18 år"

Ludvig Brydolf är 23 år gammal och student från Stockholm. Han har ett stort intresse för såväl mat som dryck och extrajobbar vid sidan om studierna både som bartender och i fisk- och delikatessdisk. I sin matlagning utnyttjar han ofta sin dryckeskunskap och plockar in baren i köket. Ludvig ser det som att man får tillgång till en helt ny kryddhylla med nya möjligheter till smaksättning och kombinationer. Drycken är liksom maten ett stort hantverk och världen runt ägnar folk hela sina liv åt utveckling samt upprätthållande av tradition och kvalitet. Missa inte denna unika bok, full av mat och dryckesinspiration. Här kan du läsa mer om Ludvig och beställa boken.

Text: Mat för barn över 18 år

Vinnare av boken "52 soppor"

I sista numret av Grapevine.se ( Nr.4 2015) skrev vi om en tävling, där vi delade ut kokboken "52 soppor" av Ylva Bergqvist. Vinnarna med de bästa motiveringarna till varför man ville få denna kokbok är nu utsedda. Grattis säger vi till: 

Birger Söderqvist, Stockholm
Mia Ullestad, Högsäter 
Hans Sterner

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Trendspan: asiatiskt möter nordiskt

Glöm fulfiskad scampi, importerad lågpriskyckling och smakförstärkaren glutamat – nu gäller närproducerade och bra råvaror även på asiatiska restauranger. I Skövde satsar nyrenoverade Thai House på svenskt kött, Malmökrogen Namu kombinerar koreanska smaker med lokala råvaror, och kycklingen på den

STROH 60%

Finns i två storlekar, 50 cl och 2cl

Rådjursfilé med potatis- och jordärtskocksgratäng samt portvinssås

Rådjurskött har en mild viltsmak och köttet är både mört och magert. En krämig jordärtskocksgratäng blir ett perfekt tillbehör.