Koll på sockret

Intresset för sockret i det vi äter och dricker är stort i dag. Det finns socker i vin. Men inte särskilt mycket.

Utan socker skulle det inte bli något vin. Efter skörden krossas vindruvorna, det socker som finns naturligt i druvmusten reagerar med de lika naturliga jästsvamparna på druvornas skal och bildar alkohol. Jäsningsprocessen är själva grunden för all vinframställning.
Låter vinmakaren naturen ha sin gång fortsätter jäsningen tills sockret är så gott som slut. Detta kallas att vinet ”jäst ut”. Lite restsocker finns dock alltid kvar. För att framställa ett sötare vin kan man avbryta jäsningen genom att till exempel tillföra svaveldioxid eller sprit, som när man gör portvin. Att skörda vissa druvsorter sent är också ett sätt att få fram ett sötare vin. I takt med att druvorna skrumpnar ökar mängden socker – tänk skillnaden i sötman mellan en färsk vindruva och ett russin. Sockermängden i druvmusten påverkar i sin tur alkoholhalten i vinet. För att få ett alkoholstarkare vin kan vinmakaren tillsätta extra socker före eller under jäsningen. Det kallas chaptalisering och är vanligt i svalare vinregioner där druvorna inte innehåller lika mycket socker från början. Det är generellt inte tillåtet att tillsätta socker senare i tillverkningen.

Så hur mycket socker talar vi om i ett färdigt vin? Det korta svaret: oftast inte mycket alls. Restsockerhalten mäts i gram per liter och ett torrt rött vin innehåller vanligtvis uppemot 4 g/l, ibland lite mer beroende på framställningsmetod eller typ av druva. Röda viner gjorda på druvorna zinfandel eller primitivo innehåller till exempel ofta något mer restsocker. Likaså viner som framställs med den så kallade appassimentometoden, där druvorna torkas och får en mer koncentrerad must innan de krossas och alkoholjäsningen börjar. Mängden socker i det vin du dricker är försumbar jämfört med sockret i till exempel läsk eller juice. Faktum är att vanlig mellanmjölk innehåller tio gånger mer socker än många vanliga torra viner.
Riktigt söta dessertviner innehåller naturligtvis ganska mycket mer socker, ibland upp till 150 g/l.

SOCKERLIGAN

Så mycket socker finns det i olika drycker, räknat i gram per liter (g/l). Siffrorna är ungefärliga.

LÄSK 80–125
SAFT 80–90
APELSINJUICE 90
MELLANMJÖLK 50
RÖTT VIN <3–11
VITT VIN <3–13
ROSÉVIN <3–16
MOUSSERANDE VIN 6–14
DESSERTVIN 80–150
VATTEN 0
KAFFE 0

(källa: Systembolaget)

 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Med vin i blodådrorna

João Maria Portugal Ramos , son till den legendariske portugisiska vinmakaren João Portugal Ramos, bär inte bara i stort sett samma namn som sin far, han har också valt samma yrke som sin pappa.

Tommasi Le Fornaci Lugana DOC

Gardasjöns vita pärla!

Angostura five spice rum ribs

Härliga ribs smaksatta med Ludvig Brydolf's egenkomponerade five spice kryddning. En rätt med karibiska influenser.