Krydda köttfärs med sprit?

Hej, jag har kikat på filmerna med Ludvig Brydolf på grapevine.se och sett hur han kryddar mat med sprit. Det är ett intressant grepp tycker jag. Nu funderar jag på hur jag kan sätta guldkant på vardagsmaten. Går det till exempel att krydda en helt vanlig spaghetti och köttfärssås med sprit, och i så fall vilken?

Marcus Blom, Eksjö
 

Svar: Hej Marcus! Vi föreslår Angostura Bitter (art nr 741) som är en spritbaserad örtessens som fungerar utmärkt som smakhöjare i såväl drinkar som mat. Angostura Bitter hjälper smakerna att gifta sig och kommer göra din köttfärssås mer aromatisk. Men ta det försiktigt, Angostura Bitter är mycket koncentrerad och det behövs bara en eller två dash för att ge effekt, och en dash är några droppar. Som kuriosa kan vi berätta att receptet för Angostura Bitter skapades av en tysk läkare, stationerad i Venezuela, i början av 1800-talet och syftet var att bota sjömän från magåkommor och sjösjuka. Idag är Angostura Bitter trendigare än någonsin och förekommer i allt från cocktails till öl och mat. Hoppas köttfärssåsen blir god! 
 

Grapevineredaktionen

Har du en fråga om vin eller vill ha hjälp att matcha vin till en maträtt, skicka din fråga eller ditt recept till sommeliernsvarar@grapevine.se

Grapevine.se

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Bjud på persisk middag!

Fira som om det vore persiskt nyår, med en fest för både öga och gom. I vår receptbank hittar du recept för sann tusen och en natt-middag. Recept kommer från restaurang Shahrzads härliga kokbok Mammas persiska kök.

Terroir Riesling Kalkstein

Frisk riesling från Pfalz!

Gratinerad getost med picklade päron

En favorit med en ny twist! Vi har lånat receptet av en fantastisk tapasbar i Estremoz. De picklade päronen håller sig i ca 1 vecka i kylskåp och är även gott till kallskuret.