Lakrits och vin, javisst!

Från början var hon inget lakritsfreak. Men när Elisabeth Johansson smakade på lakritsgranulat första gången var hon såld. 13 år senare är hon något av en expert på den svarta roten och har fått smeknamnet Lakritsdrottningen.

Text: Jessica Johansson Foto: Helén Pe

Elisabeth Johansson

Gör: Kock, konditor och lakritsexpert
Aktuell med: Lanserat en egen hudvårdserie som innehåller lakrits.

Kombinationen rödvin och lakrits är klockren, säger Elisabeth Johansson. Eftersom lakrits innehåller ett eget, naturligt socker – glyceria – så är det väldigt enkelt att kombinera den med vin. Sötman i lakritsen sitter nämligen kvar i munnen, så när du tar en klunk vin efter att du ätit en bit lakrits, blir det ingen krock förklarar Elisabeth. Faktum är att Elisabeth tycker att de flesta viner går att kombinera med lakrits. 
– Ett vitt vin passar både med salt och söt lakrits, men det blir självklart två helt olika upplevelser, både av vinet och lakritsen. Prova själv hemma! Eller så flirtar du med kontraster och serverar ett krispigt mousserande vin till en bit saltlakrits. Till Elisabeths chokladpralin med lakritstryffel passar dock ett kraftigt rött vin bäst, till exempel en shiraz med fyllig bärighet. 
– The Black Shiraz har faktiskt lite lakritston i sig självt. Och vinets karaktär passar väldigt bra ihop med karamelltonen i min pralin, säger Elisabeth.

 

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Matvänligt

Ibland vill man ha ett vin som passar både till fredagspastan, lördagsgrillningen och söndagsgrytan. Ramos Reserva är precis ett sådant matvänligt allround vin. Dessutom har den nya årgången fått toppbetyg. En av Sveriges mest erkända vinjournalister säger att det är bästa årgången hittills och

Black Tower Fruity White

Halvtorrt kult-vin som passar perfekt till heta eller mycket smakrika rätter med sting! tacos, indiskt och Thai till exempel!

Snabb vegetarisk pizza med parmesan och blomkål

Matig vegetarisk pizza med smak av fetaost, blomkål, parmesan, ruccola, och champinjoner.