Marockansk middag hemma hos Markiz

Hemma hos matprofilen Markiz Tainton doftar det kryddor i hela köket. Hennes festmat är en mix av marockanska och svenska smaker. Kryddnejlika, kanel, torkad ingefära och saffran är några av favoritkryddorna.

Markiz Tainton är marknadsförarensom bytte karriär och valde att ägna sig åt sin stora passion – mat. Den stora vändpunkten kom 2014 då hon var en av deltagarna i tv-programmet Sveriges Mästerkock och tog hem tredjeplatsen. Men intresset för mat har funnits med sedan barnsben. Markiz växte upp i ett hem där mycket kretsade kring måltider, som den stora familjen gärna njöt av tillsammans.

– Min mamma kommer från Marocko och vi har ätit mycket marockansk mat under min uppväxt, berättar Markiz. Smakerna och kryddorna därifrån har inspirerat mig mycket i min egen matlagning.

De orientaliska influenserna blev också Markiz signum under tv-tävlingen. Hon gillar att blanda svenska och marockanska ingredienser. Olika sorters smakrika kryd dor är stapelvara i Markiz skafferi och hon är inte rädd för att använda rejäla doser av dem i sina rätter.

– Utan mina kryddor kan jag inte laga mat. Under många år åkte jag till Marocko för att köpa kryddor i basarerna där. Nu finns det lika bra kvalitet i Sverige, det räcker med att jag tar tunnelbanan en bit utanför Stockholm.

Vin är ett ganska nytt smakområde för Markiz, men nu har hon börjat intressera sig mer och mer för att hitta nyckeln mellan mat och dryck.

– Vin dracks inte hemma hos mig när jag växte upp. Men nu har jag faktiskt gått en vinkurs och gillar tunga rödviner, som jag tycker matchar min kryddstarka mat.

Markiz gillar att inspirera andra människor att laga mat. Varje onsdag kör hon en cook-along via sitt Instagramkonto och skickar ut en inköpslista ett par dagar innan. Sedan kan hennes följare laga mat tillsammans med Markiz i realtid.

– Det var faktiskt så jag lärde mig att laga mat. När jag flyttade hemifrån saknade jag mammas mat. Eftersom jag inte hängt med henne i köket när jag bodde hemma så skajpade vi och jag fick lära mig att laga hennes rätter på det viset. Mamma är min stora matinspiration!

I Marocko äter man mycket lamm berättar Markiz. Själv gillar hon att ge svenska traditionella rätter en orientalisk twist. Till jul kan hennes lax få en touch av spiskummin och toppas med granatäpple. Sin sill lägger hon gärna i en lag med saffran och chili och sina köttbullar kryddar hon gärna med kanel och blandar även lite rostad mandel i smeten.

– Jul och andra högtider behöver inte vara så traditionella. Våga prova dig fram och använd julens kryddor i nya rätter. Saffran använder jag året om, det är kockens guld.

Av: Jessica Johansson Foto: Helén Pe

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Världsmästaren Dosa Ivanov är "Bartender of the year"

Nyligen avgjordes den prestigefyllda tävlingen "Bartender of The Year" i World Cocktail Championships. Som värdig vinnare utsågs Dosa Ivanov , Bar Supervisor på Clarion Post Hotel i Göteborg. Läs vår intervju med världsmästaren.

Tommasi Chiaretto

Läskande till mat och gott sällskap!

Tapas grillade musslor

Enkla små tilltug att servera före maten eller till tapasbuffén