Matvänligt

Ibland vill man ha ett vin som passar både till fredagspastan, lördagsgrillningen och söndagsgrytan. Ramos Reserva är precis ett sådant matvänligt allround vin. Dessutom har den nya årgången fått toppbetyg. En av Sveriges mest erkända vinjournalister säger att det är bästa årgången hittills och undrar till och med om det är den bästa boxen någonsin?

Ramos Reserva brukar alltid få gott betyg av landets vinjournalister, men aldrig förr har vinet blivit så lovordat som nu. ”Det är sällan jag tar upp boxviner här, men nu känns det befogat” skriver Allt om Vins vinredaktör, Håkan Larsson, på wownews.se.

Det var när Allt om Vins professionella provningsgrupp provade nya årgångar på Systembolaget som vinet fick fler stjärnor än vad Håkan Larsson kan minnas att ett vin på box någonsin fått och ställde frågan om Ramos Reserva är ”bästa boxen någonsin?”. Allt om Vins provningsgrupp provar och betygsätter uppemot 10 000 viner varje år, så nog finns det referenser. I sitt omdöme lyfter provningsgruppen fram Ramos Reservas matvänliga smak: ”Fruktren, mycket välgjord och matvänlig smak med föredömlig, matvänlig struktur”.

Den portugisiska vinmakaren João P. Ramos signaturvin är gjort av tre druvor som var och en bidrar till vinets unika karaktär.
Den portugisiska druvan trincadeira bidrar till Ramos Reservas fruktiga och vegetativa toner. Druvan aragonês, som i Spanien heter tempranillo, ger vinet en uttalad bärighet, medan den tredje druvan, syrah, ger vinet komplexitet, strävhet och en angenäm syra. De tre duvorna trivs i det stundtals riktigt varma Alentejo och skördas huvudsakligen nattetid för att bevara druvornas fräschör.

Under fredagsstressen på Systembolaget är det lätt hänt att man hugger första bästa box till helgens middagar. Gör inte det. Vill du ha ett bra allroundvin bör du välja ett kryddigt och fruktigt vin med balanserad syra, som till exempel Ramos Reserva. Precis som Allt om vins provningsgrupp har konstaterat är det ett mycket matvänligt vin som fungerar till det flesta rätter med kyckling, nötkött, lamm eller vilt. Här har vi matchat vinet till två olika rätter – långkokt högrev och salvia-doftande kycklingpasta, men vinet är även gott till vårens och sommarens grillrätter.

Text: Elisabet Widell Foto: Mattias Södermark

Prenumerera på Grapevine!

Få Grapevines tidning hem i brevlådan eller vårt nyhetsbrev på mail. Båda är helt gratis!
I vårt nyhetsbrev får du ta del av våra spännande lanseringar och exklusiva erbjudanden

Mer på grapevine.se

Trendspan: asiatiskt möter nordiskt

Glöm fulfiskad scampi, importerad lågpriskyckling och smakförstärkaren glutamat – nu gäller närproducerade och bra råvaror även på asiatiska restauranger. I Skövde satsar nyrenoverade Thai House på svenskt kött, Malmökrogen Namu kombinerar koreanska smaker med lokala råvaror, och kycklingen på den

STROH 40%

Klassikern från Österrike!

Sallad med grillade grönsaker och salsa verde

Så vackert, fräscht gott! Servera på sommarbuffén eller som tillbehör till exempelvis grillad fisk.